Glasbena dejavnost v Bardu

V okviru Burjanke – praznika kostanja sta bila v Bardu na sporedu dva koncerta stare oz. klasične glasbe.
V soboto, 10. oktobra, je bilo odprtje razstave z deli sodobne umetnosti, na kateri sta se publiki predstavila dva likovnika, in sicer Elisa Petrossi in Edi Carrer. Prisotne sta s kratkim nagovorom pozdravila župan Guido Marchiol in odbornica za kulturo Lisa Toscani. V društveni dvorani Stolber, v kateri je bilo kulturno srečanje, je odprtje razstave spremljala skupina Resonatia, ki se v kulturnem društvu Hibiki iz bližnje Viškorše ukvarja s predstavitvijo glasbenih del iz prejšnjih stoletij in z uporabo temu primernih instrumentov. V ta namen so člani ansambla uporabljali zgolj rekonstruirana glasbila, kot sta viola da gamba, iz družine godal, in pa spinet, ki je prednik današnjega klavirja. Vokalno-instrumentalna skupina se je pod naslovom Ljubezen koprneča Ljubezen poistovetila s kulturno in glasbeno preteklostjo, v kateri je rada prikazala različne odtenke s šaljivo tematiko, od uvodne ljubezenske arie H. Parcella, kjer je Kiriko Mori – sopran odlično interpretirala čustveno upodabljanje človekovega življenja, pa do sklepne G. Caccinijeve skladbe italijanske renesanse z naslovom O’ dolce fonte del mio pianto. Rika Murata pa je na violi da gamba ob spremljavi Alice Forcessini, spinet, solistično interpretirala baročno delo francoskega skladatelja Marina Maraisa Tombeau pour Monsieur de Sainte Colombe. Vredno omembe je še L’amante segreto iz Strozzijevega opusa.
V cerkvi sv. Jurija pa je bil v nedeljo popoldne na sporedu koncert klasične glasbe v sklopu Kogojevih dnevov 2015. Kot gost je nastopil Komorni godalni orkester akademije za glasbo iz Ljubljane. Njegov umetniški vodja in koncertni mojster je bil Janez Podlesek. Krstno je orkester izvajal A. Černetovo Tisti košček in pa še Mlakarjevo Tou vietru iz zbirke pesmi Ko pouno noći je sarce avtorja Viljema Černa, kateremu je kompozicija tudi posvečena. V omenjeni skladbi je tudi umetniško obdelana tema beneškoslovenske ljudske pesmi Oj Božejme tele dolince.
Letošnji oktobrski program se z glasbo še nadaljuje, saj se bosta v petek, 23. oktobra, v Zavarhu, točneje v gostinskem lokalu Terminal Grotte, v dobrodelne namene, predstavila dva krajevna pevska zbora, in sicer MePZ Naše vasi iz Tipane in Barski oktet. Živahnosti gotovo ne bo manjkalo, saj bodo večer razveseljevale frajtonarice.

Marco Ternovec

V sklopu Burnjaka

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme