Glasba, ki usmerja naša doživljanja Presežnega

Piše: Kat

Jazbine / Koncert Božič v pesmi in glasbi

V cerkvi Marije Pomočnice na Jazbinah v Goriških brdih so po štirih letih premora ponovno zadonele najlepše božične melodije. V nedeljo, 8. januarja popoldne, je bil namreč na sporedu lep božični koncert, katerega sta, kot je že dolgoletna navada, priredila Cerkveni pevski zbor Jazbine in župnija sv. Florijana in Marije Pomočnice. Pod taktirko neutrudnega Zdravka Klanjščka in ob orgelski spremljavi Davida Bandlja ga je s štirimi pesmimi uvedel Mešani pevski zbor Pevma – Jazbine, ki je odpel domiseln izbor božičnih melodij – med pesmijo Počivaj, milo Detece se je kot solistka izkazala Manuela Klanjšček. Isti dirigent je nato vodil Moški pevski zbor Mirko Filej. Tudi ta je občuteno odpel izbor božičnih pesmi: Božično pričakovanje, Polnoč je, Ciganovo pesem Tiho vlada sveta noč, med katero je prišel do izraza žametni glas solista Matije Faganela, in Laharnarjevo Blešče se zvezdice nocoj. Za instrumentalni intermezzo je poskrbel Adam Selj, ki je na harmoniki zaigral venček božičnih pesmi, med katerimi so bile tudi latinska himna Adeste fideles, Vrabčeva Poslušajte vsi ljudje in White Christmas.

Med koncertom je zbrane ljubitelje naših zborov o lepoti in pomenu sakralne glasbe in liturgičnega petja nagovoril pater Jan Cvetek. V svoji božični misli je med drugim dejal, da z glasbo podoživljamo božično skrivnost, pevci pojejo Bogu v čast in zahvalo, “glasba je spev srca, je bris naše duše, ki nas spremlja in usmerja naša doživljanja Presežnega, tolaži, opozarja, slavi, pomirja, se zahvaljuje in veseli”. Pater Jan se je tudi iskreno zahvalil vsem cerkvenim glasbenikom, ki si prizadevajo za olepšanje liturgije, sodelujejo pri Božjem načrtu. “Božična skrivnost ogreje naše srce, nikdar ne bo samo za elito, razodeta je bila vsem narodom, vsak človek lahko ob Jezusu dobi svoje zatočišče.” Program je zaključil nastop združenih zborov Pevma – Jazbine – Subida – Mirko Filej. Z vso dušo so zapeli Bila je noč Vrabca in Beličiča Že počiva vsa narava, Otrok v božični noči, nazadnje pa se je zborovsko srečanje končalo s svetovno uspešnico Sveta noč.

Zdravko Klanjšček se je na koncu zahvalil vsem nastopajočim in občinstvu. Ljudi iz zamejstva in bližnje Slovenije so v lepo cerkvico na Jazbinah privabile božične melodije in seveda tudi freske, ki cerkev krasijo, poslikal jo je namreč akademski slikar Lojze Čemažar, ki je najprej dokončal oltarno poslikavo čudeža v Kani Galilejski, pozneje pa dodal še prizore iz skrivnosti rožnega venca.

Pevci so tudi ob tej priložnosti občinstvu poklonili lepe, bolj ali manj znane božične melodije, take, ki vsakemu ogrejejo dušo in raznežijo srce.

Preberi tudi

Praznik v stoletnem svetišču

Goriška

Ali se motimo, ko govorimo o veri?

Kristjani in družba

Tečaj priprave na sv. zakon

Tržaška

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme