Rubrike

Francesco De Gregori navdušil staro in mlado!

Francesco De Gregori navdušil staro in mlado!

Videm / Koncert na Videmskem gradu

V sredo, 22. julija, je v izjemno soparnem poletnem večeru Francesco De Gregori nagovoril publiko v Vidmu na gradu pred koncertom s kratkim: “Benvenuti-Dobrodošli! ”.
Francesco De Gregori, italijanski kantavtor in verjetno eden izmed najpomembnejših živečih italijanskih glasbenih ustvarjalcev, je letos za prvo postojanko svojega toura izbral Videm.
S koncertom na Videmskem gradu se je začel glasbeni tour, ki se bo nadaljeval vse do zadnjih dni v različnih italijanskih mestih. “Vivavoce” je plošča, ki je izšla novembra in je v kratkem času postala ena izmed 5 najbolj prodanih plošč v Italiji. Pesmi iz albuma “Vivavoce” predstavljajo De Gregorijevih “28 življenjskih zgodb”.
Na plošči so zbrane nove glasbene priredbe nesmrtnih De Gregorijevih uspešnic, kot so Alice, Generale in La donna cannone.
“To je glasbena plošča, ki sem jo imel v mislih že celo večnost”, pravi De Gregori. Poleg De Gregorijevega nastopa je publiko presenetila prisotnost umetnikovega brata Luigija na odru. Brata De Gregori sta pod zvezdnatim nebom skupaj zaigrala pesem: “Il bandito e il campione”. To je pesem, ki jo je pel več let italijanski kantavtor. Spesnil in uglasbil jo je sam brat Luigi. Brat De Gregorija, ki je tudi sam kantavtor, je zaradi Francescove slave moral spremeniti priimek De Gregori v materinega, Grechi.
Po enkratnem duetu so se pesmi prelivale iz ene v drugo vse do zadnjega poklona De Gregorija publiki.
In ko smo v Vidmu poslušalci zaslišali prve takte pesmi “Rimmel”, so številni, ne glede na starost pohiteli pred oder. Mlajši pa so neprestano plesali. V ritmu so se zibali tudi starejši, ki so vsako besedo izgovarjali pri sebi, ali pa jo zapeli na ves glas. Nekateri so, ne meneč se na začudene poglede sosedov, stopili na sedež in s telefonskim zaslonom svetili levo in desno. Ko je zadonela znana melodija pesmi “La donna cannone” na klavirju, so se iz množice zaslišali kriki navdušenja. Lirično besedilo in glasba te in drugih pesmi je razlog, da so De Gregorija večkrat glasbeni kritiki in poznavalci imenovali za pesnika.
“Ni mi všeč, ko rečejo, da so moje pesmi poezije. Poezija je drugo, in če natančno preberete pesem “La donna cannone” in odmislite glasbo, je ena “boiata pazzesca”, saj nima nobenega smisla”, trdi sam umetnik.
Toda kako ločiti besede pesmi od glasbe, ki jo ustvarja De Gregori?
“E non c’e’ niente da capire”, poje kantavtor v novi poskočnejši različici pesmi. Prav tako v glasbi rimskega umetnika ni česa razumeti in ničesar, kar bi bilo potrebno obrazložiti. In ravno v tem se skriva lepota De Gregorijevih pesmi. Glasbeni navdušenci, ki se dogodka v Vidmu niso mogli udeležiti, bodo lahko umetnika poslušali 22. septembra v sosednji Veroni.
Ivana Paljk

30.07.2015

Komentarji

Naročite svoj izvod tednika Novi glas

Naročite se na tiskano izdajo tednika Novi glas že danes!

Prireditve

Vremenska napoved

Copyright © 2017 - 2020 Noviglas, Vse pravice pridržane!