Filip Hlede: “Festival želimo vsako leto izpeljati na čim boljši način”

Kot smo že pisali prejšnji teden, se bo te pomembne glasbene prireditve v osrčju Brd, ki za marsikateri ansambel pomeni pomembno odskočno desko, letos udeležilo 26 skupin. O festivalu, na katerega se društvo F. B. Sedej pripravlja že več mesecev, smo se pogovorili z njegovim predsednikom Filipom Hledetom.

Je vse pripravljeno?
V aprilu, maju in juniju smo uredili vse organizacijske zadeve, v zadnjih tednih postavili prizoriščni prostor, v zadnjih dneh pa smo poskrbeli še za zadnje detajle. V petek bo gotovo vse pripravljeno, upamo le v lepo vreme, ki je za popoln uspeh prireditve najpomembnejše. V primeru dežja pa bomo imeli med Borovci primeren šotor, tako da bomo vseeno na čim lepši način izpeljali naš festival.
Lani si kot novoizvoljeni predsednik prvič vodil pripravljalna dela in sam festival. Ti je bilo letos kaj lažje?
Lansko leto je bil res moj prvi festival v tem smislu; čeprav sem v pripravljalnem odboru prisoten dobrih osem let, je pa le bilo zame marsikaj novega. Letos vsekakor ni lahko, čeprav imam veliko bolj jasne pojme glede dela. Podobno velja za Katjo Dorni, ki kot tajnica spremlja birokratske zadeve. Nekatere stvari so nam jasnejše, in vendar je vseeno res veliko dela tako s papirji kot z iskanjem ponudb za šotore, ozvočenje in druge praktične zadeve.
Letos se je prijavilo nekaj ansamblov več kot lani…
Lani smo imeli 21 skupin, letos 26. Organizatorji podobnih prireditev menijo, da je bilo nižje število prijavljenih ansamblov v prejšnjih letih posledica splošne krize; mi v Števerjanu tega nismo občutili, to morda tudi zato, ker nimamo predizbora in dajemo možnost vsakemu ansamblu, da nastopi. Krize torej nismo zaznali in smo zadovoljni, ker bo nastopilo lepo število ansamblov. Idealno število nastopajočih je za nas prav od 24 do 28. Če jih je več, postaneta petek in sobota posebno dolga. Ob jubilejnem festivalu pred dvema letoma smo sicer imeli kar 40 ansamblov… Vse se torej da!
Posebno veseli smo, da bomo imeli letos v tekmovalnem delu tudi dva zamejska ansambla: enega iz Devina in enega iz Doline. Z Goriškega se bo letos kot gost, torej netekmovalno, predstavil novonastali ansambel mladih gojencev Slovenskega centra za glasbeno vzgojo Emil Komel; to bo njihov prvi nastop. Z veseljem smo jih povabili, naj se predstavijo na našem odru, saj smo slišali, da so člani mlajši od 15. leta. Upamo, da bo skupina v prihodnje na našem festivalu tudi tekmovala, to je tudi naš cilj.
Druga novost je prisotnost dveh novih napovedovalcev…
Po dolgem obdobju smo res zamenjali par napovedovalcev. Janez Dolinar je z nami sodeloval celih 20 let, Jasna Kuljaj pa pet. Oba sta se strinjala, da je dobro prepustiti mesto mlajšim. Janezovo mesto bo letos prevzel Andrej Hofer, v Števerjanu že znan obraz, saj je naš festival spremljal za RTV Slovenija. Ko smo se z njimi menili o tem, kdo naj bi stal ob njem, je sam predlagal Tjašo Hrobat. Ko smo se srečali z njo, smo takoj videli, da bi lahko bila idealna rešitev za naš festival, saj je med drugim iz Ajdovščine.
Lani se je dobro obneslo sodelovanje s festivalom Alpen Grand Prix. Boste izkušnjo ponovili?
Lanski “eksperiment” je bil zelo uspešen. Alpen Grand Prix je potekal 13. in 14. oktobra v Meranu, sami smo bili tam navzoči, organizatorji so nas lepo sprejeli in pogostili. Tam so se predstavili trije ansambli, ki so prej nastopili pri nas. Gorenjski kvintet, ki je v Števerjanu prejel nagrado kot najboljši kvintet, je v Meranu osvojil tretjo absolutno nagrado. To nam je v veliko čast, saj smo na tak način ponesli števerjanski festival iz našega prostora na Južno Tirolsko. Prav radi bomo nadaljevali na tej poti.
Za konec?
Pripravljalni odbor, ki ga sestavlja okrog 15-20 oseb, je za trud in požrtvovalnost hvaležen prostovoljcem, saj nam pomaga okrog 60 oseb. Najmlajši je star komaj tri leta, pa že cepeta po prizorišču; prav tako so zraven starejši, ki s svojo izkušnjo vidijo stvari, ki jih mlajši ne opazimo. Njihovi nasveti so dragoceni. Vse to delo je seveda prostovoljno, zahteva veliko prostega časa, marsikdo si vzame celo dopust. Navezani smo na naš festival in ga želimo vsako leto izpeljati na čim boljši način.
V ponedeljek, 18. junija, ste festival predstavili v Ljubljani.
Predstavitveno tiskovno konferenco smo pred leti že imeli v Begunjah, pri Avseniku, in drugod. Zadnja leta smo to malce opustili. Letos smo pomislili, da je prav, če ponesemo glas o našem festivalu tudi v osrednjo Slovenijo. Na sedežu Svetovnega slovenskega kongresa je 18. junija šlo dobro, saj je za nas dobra vsaka promocija.
Tudi letos, kot že lani, bomo v nedeljo, 8. julija, okrog poldne pripravili poseben sprejem za udeležence festivala na sedežu naše občine. Člane ansamblov in žirije ter napovedovalca bo pozdravila naša županja, nato jim bomo bolje predstavili Števerjan. Naša vas namreč ne pomeni samo festival, ampak tudi posebno turistično točko z bogato enogastronomsko ponudbo. Prav je, da promoviramo našo vas v celoti.
DD

Pred nami je 42. Festival narodno-zabavne glasbe, ki bo od 6. do 8. julija potekal v Števerjanu.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme