Evropski dan jezikov

26. september je že enajsto leto zapored dan, ko praznujemo jezikovno in kulturno raznolikost Evrope. Svet Evrope je namreč ta dan leta 2001 razglasil za evropski dan jezikov z namenom, da bi z različnimi prireditvami in dejavnostmi javnost osveščali o pomenu dvo- ali večjezičnosti in komunikacijskih spretnosti, o pomenu učenja in znanja jezikov za boljše sporazumevanje z drugimi ljudmi, spoznavanje drugih kultur in krajev, o pomenu vseživljenjskega učenja za osebno rast, za poklicni razvoj in konkurenčnost, za delovno in študijsko mobilnost in za prijaznejšo demokratično družbo, v kateri različne skupnosti in posamezniki sodelujejo v dialogu in medsebojnem razumevanju.
Jezikovno obarvane prireditve so potekale tudi v Gorici, v organizaciji sodelujočih ustanov, Mladinskega doma in Znanstveno-kulturnega inštituta Mandala, pod mentorstvom vzgojiteljice Martine Šolc in Marianne Kosic, trenerke učenja človekovih pravic po programih Sveta Evrope. Gojenci Mladinskega doma, tako osnovnošolci kot srednješolci, so cel teden namenili raziskovanju informacij o indoevropskih jezikih in zakonih, ki jamčijo jezikovno in kulturno raznolikost, in razmišljali o prednostih večjezičnosti. Projekt so končali v petek, 28. septembra, s kvizom, z razstavo pripravljenega gradiva in razdeljevanjem spominkov o dnevu.
Dijaki so spoznali, kakšno jezikovno bogastvo ima Evropa z vsemi uradnimi jeziki, jeziki priseljencev, regionalnimi in manjšinskimi jeziki, ki jih govorijo pripadniki avtohtonih skupnosti, in zakaj se Evropska komisija zavzema za to, da bi vsak državljan Evropske unije poleg maternega jezika znal vsaj dva tuja jezika. Na zabaven način so se lahko prepričali, da je učenje in znanje jezikov cenjeno kot bogastvo, ki omogoča lažje vključevanje in medsebojno povezovanje v različnih okoljih v lastnem mestu, deželi, državi, pa tudi v Evropski uniji in drugih državah.

Mladinski dom in Znanstveno-kulturni inštitut Mandala

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme