Etta James – At Last! (Argo, MCA, 1961)

Potrebno jih je poslušati, in če smo v tem dovolj vestni, bo kaj kmalu zmanjkalo novega zvočnega materiala. Navdušujoče je iskati sveže in še neposlušano gradivo, pa vendar ostajajo plošče, ki jih vsakič slišimo znova, ki nikoli ne zastarajo, ki imajo večno vrednost. Ko zmanjka navdiha in raziskovalne vneme je dovolj, da poprimemo po “mejnikih” zabavne glasbe in tako rekoč ne moremo zgrešiti.
Za vas, vestni bralci poslušalnice v našem tedniku, sem tokrat pobrskal po lestvici petstotih najboljših albumov vseh časov revije Rolling Stone in na 119. mestu našel neumrljivo divo Etto James s ploščo “At Last”! Bolj poštena je do nje “ženska” lestvica iste glasbeno-industrijske hiše, ki Ettin vrhunec uvršča na 20. mesto med pevkami, ki “vžgejo” (Women who rock).
Če je Mahaila Jackson Lady gospel, Aretha Franklyn Lady soul, Billy Holiday Lady jazz je Etta James nedvomno Lady blues. Njen prvenec “At last”! in istoimenska ponarodela skladba iz globokih šestdesetih let so neumrljivi pričevalec zlatih, filmskih časov, ki jih je zvočna okroglost mladega talenta zapisala v kolektivni imaginarij zahodnega človeka.
Mlado in talentirano Jamesetto Hawkins, ki jo poznamo tudi pod nadimkom Miss Peaches, je producent Johnny Otis iz Los Angelesa prestavil na prestol založbe Chess records, za katero je posnela največje mojstrovine in tako postala simbol ameriške črnske glasbe. Njen delikatni in neverjetno globoki alt, ki ga je zlahka modelirala v ostale vokalne registre, jo je ponesel po poljanah jazza, R&Bja, popa in predvsem bluesa, ki ga sam priznavam kot prvi kanal sporočilnosti. Dokaz za to, da (čustvena in vsebinska) informacija od sporočevalca (blues pevke) doseže poslušatelja, so kocine, ki se nagonsko naježijo.
Ploščo “At last”! odpira zelo mehka skladba Anything to say you're mine, naslednjo My dearest darling zaznamuje refren neslutene intenzivnosti, v kateri prvič zadonijo višave Ettinega glasu. Po baladi Trust in me se lahko razgibamo z jazzovsko A sunday kind of love, nato nas rock'n'roll Tough Mary pripelje do bistva Ettine ženskosti v tisočkrat prirejeni skladbi I Just Want to Make Love to You, eni najpomembnejših skladb univerzuma rhytm and blues. Pa smo že pri naslovni skladbi At last, ki je pravi pojem simfonične atmosfere tistih časov. Plošča se nadaljuje z občuteno All I Could Do Is Cry, ki diši po ameriškem jugu, prostora je še za znano Stormy weather in pop skladbe Boy of my dreams.
Na novo izdajo iz leta 1999 je Etta vključila še štiri bonuse, toda pred vse vse je stopila skladba At last! Z njo je na olimp ženskih glasov stopila tudi Etta James, ki nas je z dolgo biografijo in nepozabnimi melodijami zapustila januarja letos.
Jernej Šček

Zbirati plošče na policah ni dovolj.

Preberi tudi

Na stopnicah (129)

Na stopnicah

Na stopnicah (129)

23.03.2024
Na stopnicah (123)

Na stopnicah

Na stopnicah (123)

10.02.2024
Jezikovnica (175)

Jezikovnica

Jezikovnica (175)

04.03.2024
Na stopnicah (137)

Na stopnicah

Na stopnicah (137)

18.05.2024

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme