“Draga brata novomašnika ...”

Fotografije: Tatjana Splichal

Jesenko in Kovic posvečena v duhovnika

Na praznik apostolov Petra in Pavla sta bila v koprski stolnici v duhovnika posvečena dva letošnja novomašnika koprske škofije, Luka Jesenko iz župnije Godovič in Mel Kovic iz župnije Miren pri Gorici.

Kot je poročal tednik Družina, je škof msgr. Jurij Bizjak na svečanem slavju pospremil novomašnika na duhovniško službo z naslednjimi besedami: “Draga brata novomašnika, tudi vidva bodita vedno pripravljena na preizkušnjo in vedno verujta v Božje varstvo!” V pridigi ju je spomnil na besede iz Lukovega evangelija, naj se vedno znova razveselita zagotovila, da sta njuni imeni zapisani v nebesih. Vsi trije odlomki sobotne Božje besede so govorili o apostolskih preizkušnjah in o pripadajočem Božjem varstvu: prvo berilo o apostolu Petru, drugo o apostolu Pavlu, evangelij o Cerkvi. Škof Bizjak je poudaril da je preizkušnja potrebna. “Piše modri Sirah: ‘Sin moj, če misliš služiti Gospodu, pripravi svojo dušo na preizkušnjo!’ (Sir 2,1). Apostol Peter piše: ‘Preljubi, ne čudite se pekoči nadlogi, ki prihaja nad vas za preizkušnjo, kakor da bi se vam dogajalo kaj nenavadnega, ampak koliko s Kristusom trpite, se veselite, da se boste tudi v razodetju njegovega veličastva veselili in radovali!’ (1 Pt 4,12-13). Bog je pravičen, vendar počasen. Božji mlini meljejo počasi, a meljejo na drobno! Draga brata novomašnika, tudi vidva bodita vedno pripravljena na preizkušnjo in vedno verujta v Božje varstvo!”

V drugem berilu je apostol Pavel opisal življenjsko in dokončno rešitev, ki jo pričakuje od Gospoda: “’Dober boj sem dobojeval, tek dokončal, vero ohranil …’ Svojemu učencu Timoteju piše v Efez: ‘Gospod pa mi je pomagal in dal moč, da bi se po meni oznanjevanje dopolnilo in bi ga slišali vsi narodi; rešil me je levu iz žrela. Gospod me bo osvobodil iz vsakega hudega naklepa in rešil v svoje nebeško kraljestvo. Njemu slava na vekov veke. Amen’ (2 Tim 4,17-18). Draga brata novomašnika, tudi vidva imejta vedno pred očmi plačilo, ki vaju čaka: ‘Vi ste tisti, ki ste vztrajali z menoj v mojih preizkušnjah, in jaz vam prepuščam kraljestvo, kakor ga je moj Oče prepustil meni, da boste jedli in pili pri moji mizi v mojem kraljestvu, sedeli na prestolih in sodili dvanajst Izraelovih rodov’ (Lk 22,20-30).”

V evangeliju so navzoči v Kopru slišali besede “Ti si Peter – skala in na to skalo bom sezidal svojo Cerkev.” Mesija se je poistovetil s tem kamnom, ko je dejal, da je kamen, ki so ga zidarji zavrgli, je postal vogelni kamen. To svoje poslanstvo Kristus prenaša na apostola Petra in posredno na vse apostole. “Draga brata novomašnika, tudi vidva se vedno znova razveselita zagotovila, da sta vajini imeni zapisani v nebesih (Lk 10,20).

‘In peklenska vrata je ne bodo premagala!’” Vsi skupaj kot skupnost imamo zagotovilo končne zmage dobrega nad zlom. “Draga brata novomašnika, vsakokrat ko bosta prestopila prag cerkve, se spominjajta, da vstopata v hišo nebeškega Očeta, kjer je mnogo bivališč, v dom našega Gospoda in Kralja, ki nam daje počitek, v svatovsko dvorano Jagnjeta in Ženina Cerkve.” Vse navzoče je pozval, naj za novomašnika neprenehoma molijo k Bogu. “Še posebej kadar boste prepričani, da bi lahko delala bolje in več, molite zanju in ju priporočajte Svetemu Duhu, ‘ki veje, kjer hoče!’”

Preberi tudi

Moja odprtost do Boga

Kristjani in družba

Postno romanje na Sveto Goro

Kristjani in družba

Srečanje s papežem Frančiškom

Kristjani in družba

Upam na zdravo pamet

Kristjani in družba

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme