Dediščina Cirila in Metoda

Piše: Bogdan Vidmar

Žalostna vest

soboto, 29. julija 2023, je v Concordii Sagittarii potekalo odprtje razstave, ki je bila javnosti sicer predstavljena že večkrat, štirikrat tudi v Sloveniji. Concordia Sagitaria pri Portogruaru se kot hčerka Ogleja ponaša z romansko katedralo sv. Štefana, arheološkimi najdbami iz rimske dobe (terme, most, bazilika in krstilnica, sarkofagi vojaškega pokopališča …). Mesto se je imenovalo Iulia Concordia. Ustanovljeno je bilo okoli leta 42 pr. Kr. Sedanje ime je dobilo leta 1868 po delavnici puščic (lat. Sagittae), ki je tu delovala v 4. stoletju po Kr. Mesto je bilo pristanišče, saj je bilo po reki Lemen povezano z morjem. Pred katedralo sv. Štefana stoji kip sv. Janeza Pavla II., ki je mesto obiskal 1. maja 1992. Ta papež je sv. brata Cirila in Metoda, ki sta morda potovala v Rim tudi skozi Concordio Sagittario, razglasil za sozavetnika Evrope (1980) in o njima napisal okrožnico (1985). S tem se je sv. Janez Pavel II. preroško zavzel za širitev EU na vzhod, do česar je tudi prišlo. Več kot dovolj razlogov, da se je župnija odločila, da letos ob župnijskem prazniku najdenja relikvij sv. Štefana gosti razstavo o sv. Cirilu in Metodu.

Razstavo sta predstavila g. Sergio Pellegrini, pobudnik in lastnik razstave, ter ga. Tatjana Rojc, poslanka v rimskem parlamentu, po stroki literarna zgodovinarka, pesnica in pisateljica. Predstavitev je vodil g. Antonio Vendrame. 

Sergio Pellegrini je predstavil ozadje, ki je vplivalo na odločitev za to razstavo: “Brez srečanja z don Luigijem Giussanijem, don Francescom Riccijem in g. Vinkom Kobalom te razstave ne bi bilo.” Člani gibanja Comunione e liberazione (Občestvo in osvoboditev) so prihajali v Slovenijo (Jugoslavijo), na Poljsko … ne v prvi vrsti zato, da bi spoznavali naravo in mesta, marveč osebe. Na Poljskem so se srečevali s Karlom Wojtylom, poznejšim papežem. G. Pellegrini je bil eden izmed organizatorjev srečanja v Ogleju in Gradežu (1987), na katerem se je zbralo okoli 1500 študentov iz Slovenije in Italije. Na to srečanje so povabili pisatelja Alojza Rebulo, ki je za to priložnost pripravil odmeven Credo (šest strani dolg govor). Ob vstopu Slovenije v EU (1. maj 2004) je g. Pellegrinija motilo, da se govori le o ekonomskih in političnih problemih, vprašanje kulture in identitete Evrope pa je povsem zanemarjeno. Kaj sv. brata Ciril in Metod sporočata Evropi, ki je ponovno v krizi, danes? Je mogoče živeti v miru, četudi smo med seboj različni?

Dvojezična razstava je bila pripravljena v okviru Kulturnega centa Studium iz Gorice (Centro culturale Regionale Studium di Gorizia), ob sodelovanju številnih institucij, teologov, drugih znanstvenikov in umetnikov. Prvič je bila predstavljena na goriškem gradu leta 2007. Poleg razstave je bil izdan tudi dvojezični katalog o razstavi. 

Ga. Tatjana Rojc, ki je sodelovala tudi pri pripravi razstave, saj je prevedla vsa besedila v slovenski jezik, je na odprtju v Concordii Sagittarii v izredno izpiljenem predavanju predstavila pomen sv. bratov Cirila in Metoda za Evropo. Govorila je o krščanskih koreninah Evrope, o pomenu glagolice in bogoslužja v starocerkveni slovanščini. Iz njenega govora, v katerem ni pozabila omeniti, da je bil Alojz Rebula njen učitelj, je bilo čutiti njeno razgledanost, širino in svetovljanstvo. Govorila je o Evropi narodov, o bogastvu različnosti med Vzhodom in Zahodom, o pomenu etike in duhovnosti, o ekumenizmu. Poudarila je, da je treba ponovno ovrednotiti prispevek in zgled sv. bratov Cirila in Metoda ter sv. Janeza Pavla II. To je danes še toliko bolj potrebno, saj v Ukrajini divja vojna.

Preberi tudi

O kompleksnosti družinskih odnosov

Kristjani in družba

Za človeka gre

Kristjani in družba

Za človeka gre

21.01.2024
Msgr. Duilio Corgnali (1946–2024)

Kristjani in družba

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme