Danes se dogaja Stična mladih!

Z dogodkom, ki ga v okviru Društva SKAM pripravlja več sto mladih, želijo organizatorji mladim ponuditi izkušnjo skupnosti in spodbujati izmenjavo izkušenj. Letošnji 31. festival Stična mladih bo potekal pod geslom Veselite se v Gospodu zmeraj!

Festival je namenjen mladim, ki so aktivni v župnijah in so polni veselja, pa tudi tistim, ki iščejo, ki jih težijo življenjske okoliščine ali jim mladost nalaga zahtevna bremena, organizatorji pojasnjujejo na svoji spletni strani.

Kot je za STA pojasnil Gregor Kunej iz Društva SKAM, se festivala v zadnjih letih udeleži med 5000 in 7000 mladih. V Stično bodo prišli z avtobusi, vlaki in tudi avtomobili, zbrali pa se bodo ob 9.30. Za dijake najprej pripravljajo program z glasbo, petjem in plesom, v katerega pa bodo vključili tudi pričevanje nekdanjega londonskega gangsterja Johna Pridmora, ki se je po umoru nedolžnega človeka spreobrnil. Študenti in mladi v poklicih pa se bodo na samostanskem travniku posvetili letošnjemu geslu festivala, gostili pa bodo murskosoboškega škofa Petra Štumpfa in dramskega igralca Gregorja Čušina.

V nadaljevanju za vse udeležence pripravljajo številne delavnice, med drugim o medsebojnih odnosih, osamosvajanju od staršev, odvisnosti, krščanskih vrednotah v današnjem svetu, podnebnih spremembah, igrah, ročnih spretnostih in športnih aktivnostih.

Okoli 14. ure bo na osrednjem prireditvenem prostoru maša, po njej pa se bo praznovanje nadaljevalo z zaključnim koncertom.

Gost letošnjega festivala bo tudi vodja sekcije za mlade pri Papeškem svetu za laike pater Eric Jacquinet, ki bo udeležence povabil na Svetovni dan mladih, ki bo prihodnje leto julija v Riu de Janeiru v Braziliji.

Na festivalu letos uvajajo tudi prostovoljni prispevek za organizacijo. Vsak udeleženec naj bi prispeval pet evrov, petino zbranih sredstev pa bodo namenili za pomoč šestim slovenskim družinam v stiski iz šestih slovenskih škofij.

Društvo SKAM – skupnost katoliške mladine festival pripravlja v sodelovanju z mnogimi slovenskimi župnijami in različnimi mladinskimi ter drugimi organizacijami. Pri izvedbi festivala pa veliko mero predvsem logističnih nalog vsako leto prevzamejo tudi domačini v Stični.

V Stični na Dolenjskem je danes tradicionalni katoliški festival Stična mladih, ki je že tradicionalni, tokrat že 31. festival mladih.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme