23. september: Slomškova nedelja

S slovesnim praznovanjem Slomškove nedelje bo danes v Mariboru doseglo vrhunec obeleževanje 150-letnice smrti škofa Antona Martina Slomška. Pred mariborsko stolnico bo ob Slomškovih relikvijah najprej molitveno pričevalno srečanje, ob 16. uri pa bo sledila praznična sveta maša, ki jo bo vodil apostolski nuncij v Sloveniji Juliusz Janusz.

Slovesnosti ob 150-letnici smrti slovenskega duhovnika, pisatelja, pesnika in pedagoga Slomška (1800-1862), ki ga je papež Janez Pavel II. leta 1999 razglasil za blaženega, so se zgostile prav v tednu pred obletnico. Slomšek je namreč umrl 24. septembra 1862 v Mariboru.

V SNG Maribor je tako že v sredo potekala slavnostna akademija pod naslovom Čujte zvoniti, na kateri je bil osrednji govornik predsednik Slovenske akademije znanosti in umetnosti (SAZU) Jože Trontelj. Slomška je označil za izjemno svetlo osebnost v zgodovini Slovencev. Med dobrinami njegove zapuščine je vzgajanje rodov Slovencev v spoštovanju večnih vrednot, ki veljajo celo širše kot vrednote krščanstva, je dejal Trontelj in presodil, da je bolj kot današnji Slovenci razumel pomen moralnih vrednot za blaginjo naroda.

V četrtek je bila na Ptujski gori maša ob obletnici zadnjega Slomškovega obiska na Ptujski gori, v soboto so se v njegovem rojstnem kraju Ponikvi srečali učitelji, vzgojitelji, kateheti in starši. Po današnjem slovesnem nedeljskem bogoslužju pa bodo v ponedeljek, 24. septembra, na jubilejno Slomškovo leto opozorili še zvonovi, ki bodo po župnijah mariborske metropolije zvonili ob uri Slomškove smrti, nekaj minut čez pol deveto uro zvečer.

V jubilejnem letu, letos praznujemo namreč že 150. obletnico Slomškove smrti, bo na današnjo Slomškovo nedeljo še posebej slovesno.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme