Boljunec: predaja namenu prenovljenega trga

Na petkov podvečer so Boljunčani imeli veliko slavje, saj so končno doživeli predajo namenu povsem obnovljenega trga, “Garice”, po domače. Ob bogatem kulturnem programu ne bomo zlahka pozabili poglobljenega in doživetega govora dolinske županje, ki je ob veselju za veliko družbeno pridobitev analizirala tudi dolgo in večkrat trnovo pot tega radikalnega javnega posega. A kljub vsemu je “Garica” končno nared, v novi, sodobni preobleki, prijazni do pešcev in spoštljivi do slovenske tradicije.
Občina Dolina, pokrajina Trst, dežela Furlanija Julijska krajina v sodelovanju z Mladinskim domom Boljunec, SKD France Prešeren, župnijo Boljunec, Srenjo Boljunec ter Fantovsko in Dekliško Boljunec so odprtje trga vključili v praznovanje vaškega zavetnika sv. Janeza Krstnika. Ob dobrodošlici brežanskih noš in grižljaju kruha s soljo so nas uvodne melodije Pihalnega orkestra Breg popeljale v praznično vzdušje. Ob prisotnosti političnih predstavnikov in javnih avtoritet sta najprej zadovoljstvo izrazila predstavnika vaških organizacij Alen in Jasmina, glavno besedo pa je imela slavnostna govornica, županja občine Dolina Fulvia Premolin. Prenovitev “Garice” ni bil samo lepotni poseg, temveč radikalna ureditev vaške infrastrukture, razsvetljave, vodovoda in kanalizacije, za katerih smo porabili 1.150.000 evrov deželne pomoči in dodatnih 151.000 družbe Acegas. Javni razpis je zmagala pisarna Cappella iz Gorice, projekt pa je s pomočjo številnih arhitektov in tehnikov izvedla firma Mari & Mazzaroli. Dela na trgu in stranskih cestah so se začela jeseni 2010, in sicer po fazah, da ni trpel vaški promet, po pripombah in zavlačevanjih pa se je končal ob koncu leta 2011. “Novi trg, nov zagon”, pravi dolinska županja, ki je poudarila zgodovinsko in ekonomsko vlogo tega prostora, ki odpira vrata v dolino Glinščice. Tu se nahajajo glavne trgovske, socialne, zdravstvene dejavnosti, tradicionalni dogodki (lučanje, postavljanje maja, šagra, pustovanje) in verski objekti. Nova preobleka spaja estetski užitek z vsakdanjo uporabnostjo, s spremenjenim prometnim režimom vrača prostor ljudem, pešcem. “Garica” bo odslej kazala na prisotnost slovenske komponente z vklesanim prvim verzom vaške himne Barč’ca ter fontano iz starega mlinskega kamna. “Trg v trgu” krasijo tlakovane ploskve iz peščenjaka, s cesto pa zamejujejo kovinske palice. Premolinova je opozorila tudi na začetni odpor vaščanov, prišlo je do zamud zaradi oviranja ali boljše želje prisluhniti vsem specifičnim zahtevam. Odslej bo to “dragoceni prostor kolektivne biografije, ki ga bo potrebno uporabljati, živeti”.
Spregovorili sta tudi predsednica tržaške pokrajine Maria Teresa Bassa Poropat in deželna odbornica Sandra Savino, vaški župnik Jožef Špeh je opravil sveti blagoslov prostora, za posladek pa je zapela istrska klapa iz Umaga “Lungomare”.
Še naprej bo lahko “Garica” srce boljunskega življenja, središče vaškega in širšega dogajanja.
Jernej Šček

“Garica” se bohoti v novi preobleki

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme