Bogat tradicionalni koncert Marijinih pesmi

Piše: Mojca Petaros

OpčineObčuten šmarnični koncert

Čaščenje Marije s posebnimi pobožnostmi, ki se jih je oprijelo ime šmarnice po dišečih snežno belih cvetovih, ki po Sloveniji cvetijo ravno v mesecu maju, je lepa in že dokaj stara slovenska navada, saj je praznovanje maja kot Marijinega meseca pri nas izpričano že v 16. stoletju. Na to je v uvodni misli spomnil Mitja Petaros, član Mešanega cerkvenega pevskega zbora Sv. Jernej z Opčin, ki skupaj s celotno opensko župnijo in v sodelovanju z Zvezo cerkvenih pevskih zborov Trst že dolgo let prireja tradicionalni šmarnični koncert. Tudi letos se je ta koncert odvil na zadnji večer Marijinega meseca, v petek, 31. maja 2024, po večerni maši v openski župnijski cerkvi sv. Jerneja apostola.

Nagovor Mitje Petarosa je uvodoma prebral Janez Beličič, ki je povezoval program. “Nas Slovence še posebej nagovarjajo Marijine pesmi, spremljajo nas tako v domačem svetišču kot na romarskih poteh,” je Petaros zaključil krajše razmišljanje ter dodal, da čaščenje Marije pomaga pri poglobitvi krščanskega življenja in spoznavanju Jezusa Kristusa.

Sledil je osrednji del koncerta, seveda v celoti posvečen skladbam iz bogate sakralne zakladnice Marijinih pesmi. Pred oltarjem so se zvrstili štirje domači glasbeni sestavi. Najprej so nastopile pevke dekliške pevske skupine Vesela pomlad, ki so pod vodstvom Valentine Cibic in ob spremljavi pianistke Alenke Cergol zapele Ave Mario Frana Gerbiča ter Prošnjo Mariji goriških avtorjev Stanka Jericija in Zore Saksida. Sledil je nastop Moške vokalne skupine Stane Malič, ki jo vodi pevec David Žerjal. Predstavili so se z Večernim zvonom Frana Ferjančiča (na besedilo Antona Medveda), Zvonovi v zvoniku Franceta Cigana in vsem dobro znano Marija, skoz’ življenje Ignacija Hladnika. Kot tretja je nastopila pevsko-instrumentalna skupina italijanskih vernikov openske župnije Chi canta prega due volte, ki zadnja leta redno bogati tradicionalne koncerte svojih slovenskih sovaščanov. Ob orgelski spremljavi Davida Lenise so zapeli Guidovo Dall’aurora sorgi più bella na besedilo F. D’Aria, ljudsko O Santissima in še Castellijevo Nome dolcissimo.

Kot zadnji  se je predstavil še Mešani cerkveni pevski zbor Sv. Jernej pod vodstvom dolgoletnega dirigenta Janka Bana, ki je za svoje pevce izbral Sattnerjevo Ti, ki si najlepša na besedilo Elizabete Kremžar, Kogojevo uglasbitev Večernega zvona in še V duši nam plamen čist gori Lojzeta Bratuža in Ljubke Šorli.

Ob koncu je prisotne pozdravil še openski župnik Franc Pohajač, ki se je v nagovoru spomnil na nedavno romanje v Medžugorje, kjer je res močno začutil Marijino prisotnost. Vsem sodelujočim se je zahvalil za lepo petje in obenem poudaril, da je v Medžugorju odkril pomen tišine – v tišini, ki nastopa med posameznimi spevi ali litanijami, lahko resnično začutimo blaženost, notranji mir, ki vse okrog nas preplavlja ob molitvi k Mariji.

Openski šmarnični koncert se je zaključil s ponovno izvedbo Hladnikove Marija, skoz’ življenje, ki jo je tokrat pod vodstvom Janka Bana zapela združena skupina vseh nastopajočih zborovskih sestavov z občutenim sodelovanjem občinstva.

Preberi tudi

Praznik v stoletnem svetišču

Goriška

Postni govori na Radiu Trst A

Kristjani in družba

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme