Šport

Bogat Laboratorij bodočnosti z nagrado Šport in šola

Bogat Laboratorij bodočnosti z nagrado Šport in šola

Združenje slovenskih športnih društev v Italiji

Združenje slovenskih športnih društev v Italiji je s številnimi partnerji tretjič uresničilo Laboratorij bodočnosti, celodnevni dogodek, namenjen mladim. Niz predavanj, srečanj in delavnic organizirajo z namenom, da mlajšo generacijo, se pravi starejšo šolsko populacijo (sodelovalo je 250 dijakinj in dijakov) in študente, seznanijo z zgodbami o uspehu iz našega prostora in jih tako vzpodbudijo k ambicioznejšim ciljem v njihovih dejavnostih, pa tudi k podjetnosti. Letošnja izvedba – pod geslom Vse, kar vidiš, se pomika naprej – je prejšnji petek potekala v Kulturnem domu v Trstu, kjer so tudi podelili priznanja Šport in šola, ki jih že od leta 1991 ZSŠDI (po zamisli Franka Drasiča) razpisuje s prispevkom bančnih zavodov pri nas.
Združenje in Zadružna kraška banka sta letos nagradila 32 višješolcev z Goriškega (13) in Tržaškega (19), štirinajst deklet in osemnajst fantov. Prejeli so denarno nagrado in umetniško stvaritev mladega Jurija Devetaka. Podelitev je oplemenitila prisotnost ministra Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu Petra Jožefa Česnika, spremljala ga je državna sekretarka Olga Belec, prisotna je bila tudi slovenska senatorka v Rimu, Tatjana Rojc. Vsebinske posege, z vzpodbudnimi in prav nič priložnostnimi besedami na račun mladih, so imeli predsednik ZSŠDI Ivan Peterlin, prvi mož uprave ZKB Adriano Kovačič in gledališki igralec ter komik Žan Papič. Občinstvo pa je doživelo tudi pričakovan nastop izolske pevke Lee Sirk, letošnje zastopnice Slovenije na Eurosongu.
Med pogovornimi srečanji na Laboratoriju bodočnosti naj izpostavimo izvajanje Maje De’ Simoni, vodje projekta ESOF 2020 – Trst evropska prestolnica znanosti. Nadomestila je Stefana Fantonija, nekdanjega direktorja visoke šole SISSA in danes prvega moža projekta ESOF 2020, vprašanja so ji postavljali mladi slušatelji in voditeljica mladinske televizijske oddaje Vklop deželnega sedeža RAI Mairim Cheber. Dokaj interaktivno je bilo tudi dogajanje ob nastopu ostalih predavateljev, ki so posegli v jutranjem delu prireditve. V popoldanskem času pa so nato sledile delavnice po manjših skupinah. Vsa srečanja so prevevale sodobne tematike, ki so blizu novemu rodu. Od tehnologije do znanosti, od znanja do podjetnosti, od novih medijev do … novih poklicev. Imena digitalnega umetnika Vuka Cosića, docenta komunikacije v javni upravi in media menedžerja Občine Trst Christiana Tosolina, čarodeja in motivatorja Walterja Klinkona, profesionalca v igranju video-igric Žana Župančiča širši javnosti ne povedo veliko, vendar so na mlado publiko naredili velik vtis.
Pobudo si je močno želela uprava ZSŠDI na čelu s predsednikom Peterlinom in iz leta v leto že raste ter se izpopolnjuje, tokrat so namreč dodali vsebine v primerjavi s prvo izdajo v Tržiču in lansko na Četrtem pomolu v Trstu in vse skupaj dodatno obogatili.
HC

20.11.2018

Komentarji

Naročite svoj izvod tednika Novi glas

Naročite se na tiskano izdajo tednika Novi glas že danes!

Prireditve

Vremenska napoved

Copyright © 2017 - 2019 Noviglas, Vse pravice pridržane!