Binkošti in novi Babilon

V homiliji v baziliki sv. Petra v Vatikanu je tudi opozoril na stanje v današnji družbi, ko “ljudje postajajo vse bolj napadalni in osorni”. Papež se je tudi vprašal, ali smo danes, ko imamo na voljo ogromno možnosti za medsebojno komuniciranje, naredili korak naprej v medsebojnem sporazumevanju.
“Binkošti so namreč praznik sloge, povezanosti, razumevanja”, je poudaril sveti oče, ki ni neposredno spregovoril o škandalu, ki pretresa vrh cerkvene hierarhije, saj so pred dnevi varnostni organi Svetega sedeža aretirali samega papeževega majordoma Paola Gabrieleja, ki ga dolžijo nedovoljenega jemanja strogo zaupnih dokumentov v uradu svetega očeta. Medtem ko pišemo te vrstice, v torek, 29. maja, preiskave še potekajo, prav gotovo pa škofov tesni sodelavec ni osamljen, saj dnevniki poročajo, da naj bi bilo v afero obelodanjanja papeževih zasebnih dokumentov vpletenih več ljudi, med njimi celo neki italijanski kardinal. Dnevnik La Repubblica je objavil kratek pogovor z enim od vpletenih v zadnjo vatikansko afero, ki trdi, da so vse to počeli v dobri veri in zato, da bi pomagali svetemu očetu.
Da je v večnem mestu nekaj hudo narobe, priča tudi odstranitev prvega moža vatikanske banke IOR Gottija Tedeschija, ki naj bi vodil bančni zavod Svetega sedeža preveč samovoljno in brez neposrednega dogovarjanja z odgovornimi.
Ko smo poslušali v nedeljo, na Binkošti, svetega očeta, ki je vzkliknil, da “se med ljudmi širijo občutek nezaupanja, sumničenje, medsebojni strah, ki povzročajo, da postajajo ljudje drug drugemu nevarni”, smo lahko razumeli tisti kratki komentar kardinala Angela Bagnasca, prvega moža Italijanske škofovske konference, ko je za javnost ob aretaciji papeževega majordoma dejal, da je “sveti oče zelo, zelo prizadet ob tej novici”.
In je prav zato razumljiv in več kot le umesten poziv svetega očeta, naj kristjani “ponovno najdemo edinost, enotnost, resnico”.
Sam papež Benedikt XVI. je namreč pred nekaj meseci, ko so se v javnosti zlonamerno začeli pojavljati tajni dokumenti Svetega sedeža, tudi njemu namenjena osebna pisma!, naročil trem kardinalom (Herranz, Tomko, De Giorgi), naj raziščejo, kdo stoji za tem početjem. Na nevzdržno stanje in nemoralnost nekaterih v vrhu Cerkve sta že pred časom opozorila dva izjemno ugledna cerkvena moža, ki sta svetega očeta opozorila, naj nekaj ukrene. Msgr. Carlo Maria Vigano' in kardinal Giovanni Lajolo sta v dobri veri zelo jasno opozorila svetega očeta na nepravilnosti, ki sedaj prihajajo na dan. Sveti oče je zato naročil kardinalu gibanja Opus Dei Julianu Herranzu, naj temeljito razčisti zadevo, kar samo govori o dejstvu, da aretirani papežev majordom ni edini vpleten v škandal, saj po cerkvenem pravu edino kardinali lahko raziskujejo početja kardinalov.
Apostolski nuncij v Sloveniji msgr. Juliusz Janusz je v soboto, 26. t. m., v Kopru sporočil, da je papež Benedikt XVI. sprejel odpoved službi dosedanjega koprskega škofa Metoda Piriha ter za njegovega naslednika imenoval dosedanjega pomožnega koprskega škofa Jurija Bizjaka, a je po poročanju STA tudi prvič komentiral finančne razmere v nadškofiji Maribor. Po njegovih besedah se bo mariborska nadškofija morala znajti sama, Sveti sedež ji finančno ne more pomagati, odgovorni pa naj za finančni polom odgovarjajo.
Od izbruha mariborske finančne afere je to prvi uradni komentar Svetega sedeža. Te odločitve ne spremeni niti dejstvo, da lahko zaradi prezadolženosti mariborska nadškofija ostane tudi brez kakšne cerkve. Tako apostolski nuncij v Sloveniji Juliusz Janusz, ki sicer meni, da do zaplembe cerkva ne bo prišlo, ne izključuje pa zaplembe drugih nadškofijskih nepremičnin.
Omenili smo dve izjemno kočljivi temi za vso našo Cerkev, prav je, da o njih kot kristjani govorimo odprto in na glas, ker smo kristjani “občestvo krščenih” in smo po evangeliju dolžni govoriti in se zavzemati za resnico.
Prav zato nas vse še kako boli, tako kot boli to svetega očeta, ko gledamo in poslušamo sprenevedanje odgovornih v vrhu slovenske Cerkve, sprenevedanje, ki je večkrat že na meji pogubnega, nečloveškega cinizma. Zato, ker smo mi, vsi kristjani, Cerkev in ker vemo, da nas bo le resnica osvobodila, tista Resnica, ki nam naroča, da živimo v duhu evangelija, da živimo tako, kot nam je naročil Kristus, ko je prišel na svet zato, da bi nas odrešil.
In Cerkev je bila, je in bo najbolj verodostojna, ko se je, se in se bo držala evangeljskega nauka, kar pomeni, da smo kristjani bili, smo in bomo najbolj verodostojni takrat, ko smo, živimo in bomo živeli po nauku evangelija in zato lahko in moramo zahtevati, da se nečedna dejanja v Cerkvi javno obsodijo, krivice popravijo, da se Cerkev prečisti, kot se mora vsakdo od nas kristjanov, ko gre k sveti spovedi, najprej kesati, nato po odvezi skušati popraviti, kar mu je po pokori naloženo, in na novo zaživeti kot kristjan.
In prav v svojstvu teh besed in vesele novice evangelija se teh škandalov, ki nas sicer žalostijo, kristjani ne smemo bati, naša dolžnost pa je, da zahtevamo, naj jih raziščejo, da se ne bi pojavljali več: Cerkev je namreč tudi človeška, a središče Cerkve je Kristus.
To moramo kristjani verjeti, če nočemo, da bo naša vera prazna!

Jurij Paljk

“Danes živimo v novem Babilonu, kjer je razumevanje med nami vse težje”, je bila ena od misli svetega očeta Benedikta XVI. na praznik Binkošti, minulo nedeljo,

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme