“Bazilika za vse”

Piše: JUP Fotografije: Ivan Bianchi

Oglej Mednarodni projekt

Na dan pred praznikom svetih Mohorja in Fortunata, zavetnikov naše dežele in seveda zavetnikov oglejske bazilike, v torek, 11. julija, je bila prav v krasni oglejski baziliki v popoldanskih urah dobri dve uri trajajoča tiskovna konferenca, na kateri so številni govorci predstavili projekt Bazilika za vse. Predstavili so poseben voden ogled za obiskovalce z različnimi posebnimi potrebami (vključno z osebami z okvaro vida in sluha), v katerem se uporablja nova tipna plošča Salomonov vozel enakih dimenzij in značilnosti kot originalni mozaik v baziliki: gre za edinstven pripomoček na evropski ravni, izdelan posebej za ta namen. Če bi zapisali, da so za maketo oglejskega mozaika mojstri iz Ravenne naredili točen štiriplasten model oglejskega mozaika s Salamonovim vozlom v razmerju 1 : 1, ne bi povedali dovolj. Znani oglejski mozaični motiv Salamonovega vozla najlepše združuje svetno s svetim. Za slepe in slabovidne bo odslej na voljo ta maketa, da bodo lahko otipali in tako tudi razumeli zapleteno in zahtevno zgradbo oglejskih mozaikov. Projekt Bazilika za vse ni bil namenjen samo predstavitvi Salamonovega vozla, ampak so govorci v različnih jezikih in tudi v znakovnem jeziku predstavili načrt, kako bi čim prej in čim bolje naredili oglejsko baziliko dostopnejšo vsem, predvsem pa invalidom vseh vrst.   

Poleg predsednika fundacije Društvo za ohranitev bazilike v Ogleju, goriškega nadškofa msgr. Carla Roberta Marie Redaellija in direktorja fundacije Andrea Bellavite so spregovorili župan Ogleja Emanuele Zorino ter predstavniki Avtonomne dežele Furlanije – Julijske krajine. Tehnična poročila so podali: sestra Veronica Donatello, vodja nacionalne službe za pastoralo invalidov pri Italijanski škofovski konferenci in svetovalka Dikasterija za komunikacijo Svetega sedeža (vitezinja reda za zasluge Republike Italije “za prispevek k polni vključenosti invalidov”), Igor Miljavec, predsednik Medobčinskega društva slepih in slabovidnih Nova Gorica in Mara Trusso, pedagoška delavka za gluhe osebe v Vatikanskih muzejih. Poleg predsednika Miljavca sta bila v Ogleju tudi kustos Goriškega muzeja David Kožuh, ki je prevajal v italijanščino slovenski poseg, ter novogoriški podžupan Anton Harej, ki mu tu izrekamo tudi javno zahvalo za stalno, tiho, a za nas zelo pomembno prisotnost na pomembnejših kulturnih dogodkih v naših krajih na Goriškem.

Ploščo Salomonov vozel sta s praktičnim prikazom predstavili tiflopedagoginja Deborah Tramentozzi, to je počela zelo nazorno, saj ne vidi, in Anna Caterino, mozaicistka iz Skupine ravenskih mozaicistov, ki je izdelala pripomoček za ljudi s posebnimi potrebami. Predstavitev je povezovala naša kolegica pri tedniku Voce Isontina Selina Trevisan. Dogodek je bil v celoti prevajan v italijanski znakovni jezik, so ga pa tudi neposredno snemali in predvajali na velikem zaslonu na Kapitolskem trgu pred baziliko. Dogodek se je dalo spremljati tudi v pretočnem prenosu, prek spleta torej. Oglejska bazilika je isti večer gostila tudi nevsakdanji nastop pevcev, ki se izražajo in pojejo v znakovnem jeziku, predvsem pa je bila lep prikaz tega, kako se lahko pomaga ljudem s posebnimi potrebami. Prav je, da se pri tem spomnimo večkrat nerazumljenega, a velikega in daljnovidnega goriškega nadškofa msgr. Vitala Bommarca, ki je bil ob ostrem nasprotovanju večine že pred mnogimi leti napravil stekleno mostišče v oglejski baziliki, ki služi tako nam kot invalidom, da si lahko nemoteno ogledujemo danes največje starokrščanske mozaike. Da se je poleg drugih jezikov v Ogleju na predstavitvi govorilo tudi slovensko, je samo še potrditev več, da je Oglej naša kulturna zibelka kot tudi kraj, od koder smo poleg omike prejeli krščansko vero.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme