Rubrike

Avtomobili – Pozna pomlad (ZKP RTV Slovenija, 2012)

Avtomobili – Pozna pomlad (ZKP RTV Slovenija, 2012)

Vračamo se na slovensko prizorišče srednjevalovske rock glasbe z novogoriškimi legendarnimi Avtomobili.

V anale glasbene ustvarjalnosti se podpisujejo že tri desetletja in končno smo ob jubileju dočakali tudi nov, prijeten zvočni izdelek. Deveti študijski album “Pozna pomlad” sestavlja desetica novih popevk, med katerimi odmevata starejši singel Poslušaj in novopečeni refren skladbe Kaj si hotel.
Novogoriški Avtomobili, ki so svoj komercialni zenit dosegli sredi devetdesetih let, sodijo v kategorijo zasedb, ki so v tem času globoko obeležile slovensko glasbeno sceno – vsak prostor ima pač svoje legende. Sami pravijo, da niso le glasbeni bend, temveč da so “razmišljanje in način življenja, veselje in jok, preteklost in prihodnost”. Kljub lahkotnejšim art rock prijemom moramo priznati, da vedno delujejo sveže in “netrendovsko”, zato se uveljavljajo tudi med mlajšimi poslušalci.
Skozi leta, Ljubezen ne stanuje tu, Hvala za pisma, Pot domov, V mrzlih dvoranah in meni najljubša, ženskam posvečena Enakonočje so samo nekatere od pesmi, s katerimi so postali ena najprepoznavnejših rock skupin na Slovenskem. Ustanovila sta jo brata Mirko in Marko Vuksanović leta 1982, ko so stopali predvsem po odrskih deskah drugih republik takratne države, pozneje pa so, na srečo, svoje umetnikovanje usmerili na domača tla. Poleg desetih plošč, med katerimi sta “Drugi svet” in “Največji zadetki” kompilacijski, že nekaj časa delujejo kot spremljevalna skupina Božidarja Wolfanda-Wolda in Zorana Predina. Njihova avtorska pot je sprva sledila novemu jugo-rock valu, pozneje pa so zgradili prepoznavno glasbeno podobo s poudarkom na liričnih skladbah, ki jih krasi Markov vokal, eden najbolj žametnih na slovenskem tržišču. Ob tem ni manjkalo hitrejših, a vedno tenkočutno obarvanih pop rockovskih oprimkov.
Leta 2006 je izšel zreli, da ne rečem mojstrski predhodnik “Mesta železniških postaj”, po šestih letih premora pa album “Pozna pomlad”; z resnostnim pogledom na “nič kaj rožnate čase” obeležuje njihov častitljivi jubilej, ki so ga oktobra uokvirili s slavnostnim koncertom v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma.
Zimzeleni Avtomobili, ki so še danes dnevna izbira vseh večjih radijskih postaj Slovenije, dokazujejo, da je tudi specifična Nova Gorica zmožna zgostiti ustvarjalni naboj v lično, sodobno glasbeno umetnino.
Jernej Šček

29.11.2012

Komentarji

Naročite svoj izvod tednika Novi glas

Naročite se na tiskano izdajo tednika Novi glas že danes!

Prireditve

Vremenska napoved

Copyright © 2017 - 2020 Noviglas, Vse pravice pridržane!