70 let skavtstva med nami

Piše: Kresnica

Vabilo na jubilejno srečanje na Sv. Višarjah

Kaj je lepšega, kot da se v starejših letih počutiš svež in mlad, prilagodljiv in vedno pripravljen na spremembe. Slovensko skavtsko gibanje pri nas praznuje svojo 70-letnico in vabi na jubilejno srečanje na Sv. Višarjah v dneh 20. in 21. avgusta 2022. Na dogodek so vabljeni stari, mladi, odrasli, družine, prijatelji, skratka vsi, ki so kdaj poskusili skavtski način življenja in jim je izkušnja ostala pri srcu.

Kot vemo, se je gibanje rodilo čisto slučajno, iz navdušenja mladega kaplana iz Škednja, a se je z veliko silo razširilo najprej na druge župnije v okolici. Nastale so prve fantovske skupine Slovenskih tržaških skavtov STS in pet let kasneje – tokrat že bolj načrtovano – so nastale še Slovenske tržaške skavtinje in kmalu za tem še goriški skavtinje in skavti.

Kot povsod na svetu se je skavtska vzgojna metoda takoj prijela in razširila kljub neprijaznim okoliščinam. Kot neprijazne moramo razumeti razne politične razmere, ki so omejevale njeno normalno delovanje, materialna sredstva in družbeno oporo. Najprej to, da se gibanje STS ni moglo včlaniti v nobeno mednarodno zvezo; kot italijanski državljani bi se morali pridružiti kateri od italijanskih organizacij, a vsako dogovarjanje se je ustavilo takoj ob prvem vprašanju: katera je naša “patria”. Ker naša domovina ni Italija in ker na jambor ne dvigujemo italijanske zastave, smo pač izviseli in SZSO še danes ni mednarodno priznana organizacija. Tudi v slovenskih krogih je politika opravila svoje razdiralno delo. Na skavte se je nalepil stereotip, da samo “molijo”. Kljub vsemu temu je prav ta mladinska organizacija brez političnih in strukturnih blagoslovov skozi desetletja vzgojila večji del vodilnih ljudi v naši narodni skupnosti. Malokdo ni vsaj kako leto preživel v vrstah volčičev, veveric ali volkuljic, izvidnikov, roverjev in popotnic. Naučil se je delati v skupini, biti koristen, pomagati si sam in biti pozoren do drugih. Vse te lastnosti pa so nepogrešljive pri vsakem družbenem delovanju od prosvetnega do gospodarskega, od politike do sociale. Prav zato je Baden-Powellova vzgojna metoda še vedno moderna, tudi po več kot sto letih, in bo enako privlačna za vedno tudi ostala.

Za tiste, ki bodo v soboto, 20. avgusta 2022, romali na Sv. Višarje peš, bo zbiranje v Žabnicah ob žičnici ob 9.30, srečanje na vrhu pa bo ob 13.30. Popoldne bo najprej namestitev ležišč, potem bo sledil program, namenjen vsem. Ob 19.00 bo skupna večerja, potem bo za cerkvijo “taborna luč”, ki večkrat nadomešča “taborni ogenj”. V nedeljo dopoldne bosta  najprej veliki zbor in sv. maša, po kosilu pa spet za cerkvijo taborna luč. Konec je predviden za 16.30, saj žičnica preneha obratovati ob 17.15.

Za prijavo (do 16. avgusta) je treba izpolniti obrazec na povezavi: forms.gle/455RKqFfkgeq6J2ZA in nakazati 20 oziroma 15 evrov na osebo. Za vsako dodatno informacijo sta na voljo številki 342 8084220 (Mattia) in 339 7552215 (Vlasta).

Preberi tudi

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme