“Župnija za sinodo, za prestolnico, za domovino”

Piše: DD

Nova Gorica / Srečanje s škofom msgr. dr. Jurijem Bizjakom

Konkatedralo Kristusa Odrešenika v Novi Gorici je 4. marca obiskal koprski škof msgr. dr. Jurij Bizjak. Proti večeru je najprej vodil pobožnost križevega pota, nato pa večerno sveto mašo. V homiliji je spregovoril o veličini posta, o tem, da “nič ni večjega od spokornosti”, od duševnega stanja človeka, ki živi spokorno. Najslabši grešnik lahko pride na najvišje mesto v nebesih. “Nič na svetu ni bolj celega, kot je strto srce”. Post ni sam sebi namen, je sredstvo, da nekam pridemo. Vsi naši napori, žrtve itd. imajo za cilj svatbo v nebesih. “To naj bo namen našega posta!”

V lepo obnovljeni dvorani v spodnjih prostorih konkatedrale je sledilo zelo dobro obiskano srečanje s škofom, ki je 10 dni prej praznoval 75. rojstni dan. V odgovor na vprašanja g. Bogdana Vidmarja je gost povedal marsikaj zanimivega.

Ob pogledu na dosedanjo prehojeno pot se z ene strani čudi, “kako hitro je do tega prišlo”. Če pa pomisli na vse, kar se je zgodilo in kar je doživel, na poti, službe, srečanja, spoznanja itd., pa se sprašuje, “kdaj se je vse to zvrstilo”. Pred sabo vidi še veliko stvari. Navada je, da škofje in župniki ob 75. rojstnem dnevu zaprosijo Sveti sedež za razrešitev. Na to, ali se škofu poslanstvo podaljša ali ne, vpliva več dejavnikov, pomembno je tudi to, kaj škofija potrebuje: to je bistveno, ko se izbira naslednik, saj “nismo vsi škofje enaki”. Msgr. Bizjak meni, da je imel veliko srečo, ker je bil kar 12 let pomožni škof, “tako je neprimerno lažje prevzeti” to službo. Njegovi glavni cilji so bili pomnožiti sadove Duha, izboljšati upravo in poslovanje škofije in župnij, okrepiti in izboljšati karitativne dejavnosti, skrbeti za sakralno dediščino in za duhovnike. “Škof sam zmore zelo malo, skoraj nič. Dosti naredi, če ima ljudi, ki ga podpirajo.” Posebno pomembno je, da so v škofiji “stvari pregledne”, je podčrtal msgr. Bizjak. Saj smo Slovenci “enkraten narod v zgodovini krščanstva, v dveh letih smo izgubili štiri nadškofe, trije so še živi … To je nekaj groznega, bi moralo biti nekaj groznega!” Šlo je “v glavnem na račun transparentnosti”. Sicer pa so odzivi taki in drugačni, “vsaka stvar, ki jo narediš, ima dve plati medalje. Tako teče življenje”.

Govor je bil o tem, kaj je Evropska prestolnica kulture, kaj sploh je kultura, kam gre današnji svet, kaj sploh sta zahodna civilizacija in demokracija. “Novo, ki se pojavi, je odgovor na to, kar je bilo prej, na neko pomanjkljivost.” V primerjavi s krščanstvom je judovstvo pred njim bilo strogo, islam, 700 let po začetku krščanstva, še strožji. “Sedanje, evropsko, zahodno krščanstvo je premehko”. Škof je prepričan, da kljub vsemu “svet gre na boljše, končno, dolgoročno”. Škofija se zelo veseli imenovanja dveh Goric za EPK. “Dosti stvari lahko pripomoremo,” škof vse to podpira. Kakšno vlogo ima Nova Gorica v koprski škofiji? Škofija se razločuje na severni, goriški, in južni, koprski del. Škof Jenko je sedež postavil v Koper. Msgr. Bizjak meni, da je Koper to “potreboval, potrebuje in bo potreboval”, pomembno pa je, da se goriški del primerno okrepi in ovrednoti, tudi novogoriška konkatedrala.

O sinodi je škof dejal, da je papež “velik karizmatik, silno odprt za nove pobude”. Zato moramo pustiti “vrata in okna odprta”, ne bojmo se pogovorov, “dovolimo, da pogovor poruši naše načrte”. Bodimo “kvas sveta, kvas Slovenije”! Imejmo radi svojo domovino, svojo prestolnico! “Manjka nam domovinske zavesti, radosti, veselja, ponosa”, to pa je “vezano na družino”.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme