ZSŠDI priredilo tradicionalno srečanje Dobrodošli pri nas

Sovodnje ob Soči Dr. Helena Jaklitsch na obisku

Ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu dr. Helena Jaklitsch se je 12. septembra 2020 udeležila tradicionalne prireditve Dobrodošli pri nas, športnega srečanja delegacij iz zamejstva in matice, ki jo letos organizira Združenje Slovenskih športnih društev v Italiji (ZSŠDI) v Sovodnjah ob Soči.

Športna prireditev Dobrodošli pri nas je namenjena športnemu povezovanju in druženju slovenskih športnih društev, ki delujejo v zamejstvu vseh štirih sosednjih držav, pa tudi matice. Ministrica si je ob tem ogledala finalno nogometno tekmo in finale v ženski odbojki. Ženski odbojkarski turnir je bil sicer novost letošnjega srečanja. Na slovesni razglasitvi rezultatov je zbrane ministrica tudi pozdravila in nagovorila. Med drugim je dejala: “Kot ministrica, pa tudi kot vaša sonarodnjakinja naj vam zagotovim, da smo resnično ponosni na vas, na vaše delo, ki ga kot skupnost tako zavzeto opravljate z željo ohranjati slovensko srce, pa tudi zdrav duh in zdravo telo. Naj vam zagotovim, da ste nam tudi zgled zvestobe in vztrajnosti, ki ne omahne pod težo preizkušenj. Za vse to smo vam hvaležni”.

Ob obu dogodka se je ministrica sestala s predstavniki izvršnega odbora ZSŠDI. Predsednik združenja Ivan Peterlin je ministrico pozdravil in poudaril, kako pomembno je, da smo povezani. Ministrici se je zahvalil za njeno angažiranost in energijo, ki jo namenja za delo v dobro vseh Slovencev v zamejstvu, pa tudi po svetu. Ob tej priložnosti je ministrico povabil na slovesnost ob 50. obletnici delovanja združenja, ki jo bodo praznovali meseca decembra. V pogovoru so navzoči predstavili tudi nekatere izzive, s katerimi se soočajo pri svojem delu, opozorili so na težave, ki jih imajo zaradi nepriznavanja licenc trenerjev, ki prihajajo iz Slovenije, v Italiji, obenem pa poudarili skrb, ki jo namenjajo mladim in ohranjanju ter rabi slovenskega jezika v njihovih športnih društvih.

Preberi tudi

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme