Zlata grla so zadonela dvanajstič

Tudi letos smo dočakali dvodnevni praznik otroškega petja, ki ga poznamo pod imenom Zlata grla. Prizadevno Prosvetno društvo Vrh Sv. Mihaela je v sodelovanju z Združenjem cerkvenih pevskih zborov Gorica že dvanajstič zapored piredilo pevsko revijo in tekmovanje, ki sta v soboto, 14., in nedeljo, 15. aprila, prvič v celoti potekala v Kulturnem centru Lojze Bratuž v Gorici. Odločitev za logistični premik ni bila lahka, saj je revija zapustila sovodenjsko občino, v kateri je potekala že od vsega začetka, vendar je potreba po večjem prireditvenem prostoru dober znak. Zlata grla so postala že “tradicionalna pomladanska prireditev otroškega petja na Goriškem”, je za naš tednik povedal koordinator in umetniški vodja Mirko Ferlan.

Na sobotnem revijskem delu je s pričetkom ob 18. uri zapelo 10 zborov iz Goriške, Tržaške in Špetra, v nedeljo pa so se štirje otroški zbori preizkusili v popoldanskem tekmovalnem delu. Na oder KCLB so stopili Veseljaki iz Doberdoba in OPZ OŠ Romjan pod vodstvom Lucije Lavrenčič Terpin, OPZ OŠ Livade iz Izole pod mentorstvom dirigentke Andreje Štucin ter OPZ Kraški cvet od Sv. Ivana pri Trstu, ki ga vodi sestra Karmen Koren. Otroci iz Doberdoba, Romjana in Izole so se ovenčali z zlatim priznanjem, Svetoivančani pa so domov prinesli srebrno priznanje. Tričlanska strokovna žirija, ki so jo sestavljali Patrick Quaggiato iz Gorice, Maja Cilenšek iz Kopra in Andreja Martinjak iz Ljubljane, je ob koncu podelila tudi tri posebne nagrade. Osnovnošolci iz Romjana so dokazali najboljšo izvedbo slovenske ljudske pesmi, OŠ Livade je prepričala z najboljšim izborom programa, kot najboljši otroški zbor tekmovanja pa so zablesteli doberdobski Veseljaki.

Mirko Ferlan se je ob koncu letošnjih Zlatih grl veselil uspešne izvedbe, tako na revijskem kot tekmovalnem delu. “Lepo je bilo videti tako mlade obraze, saj so na oder stopili tudi otroci iz vrtcev in prvih razredov osnovnih šol, kar je za prihodnost zborovstva nadvse pozitivno”. Ob spodbudnem vzdušju v objemu KC Bratuž je umetniški vodja Zlatih grl še naglasil kakovostno raven otroških pevskih skupin. “Opažam”, je še dodal Ferlan, “da se veliko mladih glasbenikov preizkuša v vodenju otroških zborov”.

Naj donijo Zlata grla in naj se ob tem še veselijo, da bodo najmlajši vzljubili petje in ga gojili skozi vse življenje!

V Kulturnem centru Lojze Bratuž

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme