Začenjajo se nenavadne olimpijske igre

Japonski cesar Naruhito bo danes uradno odprli letošnje izredne olimpijske igre. Z uvodno slovesnostjo, ki se bo začela danes ob 13. uri se bodo začele težko pričakovane olimpijske igre Tokio 2020, ki so jih lani preložili zaradi pandemije. Do 8. avgusta bo na japonskem tekmovalo približno 11.000 športnikov, med katerimi tudi 54  Slovencev.

Posebnost letošnjih olimpijskih igrah je odsotnost gledalcev, ki zaradi trenutnih predpisov na japonskem, ne bodo navijali v živo na tekmovanjih. Slovesnega odprtja, ki bo potekal  v osrednjem stadionu s kapaciteto za 68.000 gledalcev, se bo udeležilo le 950 povabljenih gostov. Poleg japonskega cesarja, ki je med drugim častni predsednik organizacijskega odbora olimpijskih in paraolimpijskih iger, naj bi bila prisotna tudi prva dama ZDA Jill Biden in francoski predsednik Emmanuel Macron. Kot predsedujoča svetu ministrov EU za šport pa se bo današnji slovesnosti udeležila tudi slovenska ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec.

Spremljanje olimpijskih igre Tokio 2020

Navijanje na olimpijskih igrah Tokio 2020 bo torej mogoče le na daljavo; RTV Slovenija bo poskrbela za stalno spremljanje dogajanja na japonskem preko številnih programov na Televiziji Slovenija ter radijskem kanalu Val 202. Na multimedijskem portalu MMC pa so pripravili poseben podportal, ki je v celoti posvečen olimpijskim igram in bo 24 ur na dan ponujal zanimive vsebine.

Italijanska državna radiotelevizija pa bo poskrbela za približno 200 ur prenosa v živo iz Tokia na kanalu Rai 2 2 in številne druge programe v zvezi z olimpijskimi igrami. Na radiju pa bo tekme mogoče spremljati preko Radio 1.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme