Z optimizmom prežeto razvejeno delovanje

Z veliko mero optimizma, ustvarjalne zagnanosti in čvrstega ponosa nad svojimi dosežki so člani ene najštevilnejših stvarnosti našega organiziranega življenja – Društvo slovenskih upokojencev za Goriško – v petek, 19. oktobra, praznovali 30. obletnico obstoja in plodnega delovanja.
“Tridesetletnica ni dolga doba, a za vsako ustanovo ali društvo je pomenljiva, ker se v takem obdobju razmere prav gotovo spremenijo ali v dobro ali tudi v slabo”, je v Kulturnem domu – po uvodnih pesmih Ženskega pevskega zbora pod vodstvom Aleša Hobana – začel svoj govor predsednik DSUG Emil Devetak. Začetki društvenega delovanja od leta 1982 dalje niso bili rožnati. Prvi predsednik Milan Paulin, za njim pa Miladin Černe sta z društveniki premoščala težave s požrtvovalnostjo in zagonom, delovanje je bilo učinkovito, število članov je postopoma naraščalo, društvo se danes lahko pohvali z razvejenim delovanjem v prid ljudi. In vendar se je v tem času marsikaj spremenilo v načinu življenja in mišljenja. Vedno več je birokratskih predpisov in zapletov, ki bremenijo upravljanje društva. “Kljub temu pozitivno ocenjujemo društveno delovanje, saj je viden uspeh”. Upokojence je Devetak spodbudil, naj odločno kljubujejo “nevšečnim novostim z znanjem in izkušenostjo” ter naj vztrajajo, da se ohrani “optimistična miselnost, ki pomaga premagovati življenjske tegobe, osamljenost, bolehnost in druge še hujše zdravstvene težave”. Posebno razveseljivo je bilo videti, kako lepi odnosi so se spletli med DSUG-om in sorodnimi organizacijami v Sloveniji. Na slavju so namreč goriškim upokojencem čestitali in hkrati zaželeli še tesnejše sodelovanje predsednik Pokrajinske zveze Društev upokojencev Severne Primorske Alojz Vitežnik, predsednik Društva upokojencev Nova Gorica Zoran Matjac, predsednik DU Solkan Božo Markič in predsednica DU Deskle Majda Rejec. V imenu Zveze društev upokojencev Slovenije, ki šteje 320 tisoč (!) članov, je Aldo Ternovec izročil goriškemu društvu plaketo s častnim priznanjem Zveze DU Slovenije. Iz Trsta sta čestitke prinesli predsednica krožka KRUT Pierina Furlan in predsednica tržaškega DU Sonja Božič. Ivo Kovic je čestital v imenu PD Rupa-Peč in članici ŽePZ Dorici Maraž, dolgoletni pevki v Rupi, daroval šop cvetja. V imenu SKGZ in seveda Kulturnega doma je Igor Komel pozval upokojence, naj prenesejo na mlajše generacije zavest, da je kljub vsemu vredno delati za skupnost. Županja občine Sovodnje Alenka Florenin je povedala, da občinske uprave zelo cenijo povezovanje med ljudmi, ki ga spodbujajo upokojenci. Nataša Paulin, hčerka Milka Paulina, je dejala, da je s tem društvom zrasla, kot članica, zraven pa še kot predsednica Glasbene matice še vedno čuti potrebo po tem, da pomaga graditi prihodnost naše skupnosti.
Lep prikaz ustvarjalnosti, za marsikoga pravo presenečenje, je pomenila razstava šestih članic društva, o kateri je na prazniku spregovoril naš urednik Jurij Paljk. Sabina Milanič, Albina Pintar, Silva Stantič Prinčič, Karmela Rusjan, Ivanka Škorjanc in Emilija Mask Togut so s svojimi različnimi likovnimi govoricami pravi “požirek čiste vode”, saj iz razstavljenih del veje svetla, topla, mediteranska paleta življenju zapisanih barv, pravi mladostni optimizem. Umetnice so ali samoukinje ali pa so se izoblikovale pri uglednih umetnikih oz. na tečajih. Tokrat so se predstavile z deli v tehniki olja ali akrila na platno. Njim in sploh društvu, ki je nato nadaljevalo svoj praznik s skrbno pripravljeno družabnostjo, je Paljk zaželel še veliko uspehov.

30-letnica Društva slovenskih upokojencev za Goriško

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme