Vrsta lepih prireditev in podelitev 10. klasa

Zadnjega novembra je štandreška farna skupnost počastila s slovesnim bogoslužjem svojega zavetnika apostola Andreja. V nedeljo, 2. decembra, pa je bila še slovesnejša sv. maša, ki jo je vodil škof Metod Pirih, na koru pa so pevci lepo spremljali obred pod vodstvom Tiziane Zavadlav in Silvana Zavadlava, ki je orglal.
Sicer so priprave na nedeljsko praznovanje potekale ves teden z raznimi prireditvami. Nedelja, 25. novembra, je bila namenjena srečanju zakoncev z družinsko sv. mašo.
Zahtevno tematiko zakramenta poroke in vzroke vse številnejših razporok je temeljito in poglobljeno obravnaval p. Mirko Pelicon DJ na srečanju v župnijski dvorani Anton Gregorčič.
Veliko ljubiteljev likovne in kiparske umetnosti se je zbralo, 29. novembra, v spodnjih prostorih župnijske dvorane, kjer so bila razstavljena dela skupine kamnosekov iz Manč pri Vipavi in likovnikov društva Most – univerze za tretje življenjsko obdobje, ki ima sedež v Ajdovščini. V tem društvu je več kot tristo aktivnih članov, ki prihajajo iz raznih krajev Vipavske doline in se ukvarjajo z raznimi dejavnostmi. Kot nam je povedala predsednica društva Most Ljudmila Kovač, so razdeljeni v deset skupin. Na razstavi, ki so jo pripravili v Štandrežu, je sodelovalo 34 likovnih ustvarjalcev in 21 kiparjev, ki so skupno predstavili 125 del. Štandreški župnik Karel Bolčina se je zahvalil ustvarjalcem in jim čestital za dovršena dela in za zgled, ki ga dajejo s tem, da tako koristno in ustvarjalno uporabljajo svoj prosti čas, medtem ko ga drugi upokojenci zapravljajo po gostilnah. Odprtja razstave se je udeležila tudi predstavnica Urada za Slovence v zamejstvu in po svetu Irena Vadnjal, ki je pozdravila številne prisotne tudi v imenu ministrice Ljudmile Novak, ki je na delovnem obisku pri rojakih v ZDA. Izrazila je zadovoljstvo, da je lahko prisotna na tem večeru, kjer se srečujemo z umetnostjo, ki jo rodita vztrajno delo človeških rok in talent, ki ga samo pogumni znajo koristno uporabiti in s tem približati človeštvu lepoto stvarstva. Vesela je bila tega snidenja, da je organizatorjem uspelo skozi umetnost povezati Slovence z obeh strani nekdanje meje. O delovanju in razstavljenih delih kamnoseške in likovne skupine sta spregovorili Majda Gorup in Nataša Ferjančič. Lep večer je popestrila tudi folklorna skupina, ki se je predstavila s spletom primorskih plesov. Tudi ta deluje v društvu Most. Program je povezoval Saša Quinzi. Da je prišlo do tega večera, imajo največ zaslug člani društva Štandrež, Daniela Puja, Marjan Breščak in Mario Mučič.
V jutranjih urah, 1. decembra, se je v prostorih župnišča zbralo lepo število otrok, ki so ob pomoči staršev izdelovali adventne venčke, ki jih je pred oltarjem blagoslovil škof Pirih med nedeljsko sveto mašo.
Po sveti maši je bila v cerkvi podelitev desetega klasa, ki ga prejemajo zaslužni člani štandreške skupnosti. Letos je to priznanje prejel Max Nanut, ki se je rodil v Štandrežu 26. aprila 1933. V Štandrežu je pred vojno obiskoval tri razrede italijanske osnovne šole (slovenska je bila prepovedana), po vojni pa še tri slovenske. Ker med vojno ni bilo pouka, je župnik Artur Zalatel zbiral mladino v prostorih ob župnišču in jih poleg verouka poučeval tudi slovenščino.
Njegov oče je leta 1938 odprl v Štandrežu trgovino z jestvinami. Po odsluženju vojaškega roka je leta 1956 Prefektura izdala Maxu dovoljenje za odprtje trgovine z jestvinami. V sedanjih prostorih je trgovina zaživela leta 1969, leta 1983 pa so prostore trgovine razširili. V tem letu je Max prepustil upravljanje trgovine sinu Lorisu. Leta 2010 so market popolnoma obnovili in posodobili. Nanutov market je edini v vasi in je pomemben za vaško skupnost. Daje tudi življenje vaškemu trgu.
Max Nanut se je poleg trgovine ukvarjal tudi s kulturo. Posebno ga je veselilo petje in je zato pristopil k moškemu zboru Oton Župančič, ki ga je najprej vodil domačin Franc Lupin, za njim pa še drugi zborovodje. Še danes rad poje v priložnostnem zboru, ki pod vodstvom Aleša Hobana zapoje žalostinke na domačem pokopališču v slovo znancem in prijateljem.
Max Nanut je aktiven član štandreške skupnosti in rad sodeluje v odborih raznih društev. Opravljal je blagajniške posle v odborih društva Oton Župančič, športnega društva Juventina in balinarskega kluba Mak, kjer tudi rad balina.
Januarja 1958 se je poročil z Nado Vižintin, ki ga je vedno zvesto spremljala pri njegovih dejavnostih. Vsako nedeljo skupno obiskujeta sveto mašo v domači cerkvi. Max Nanut je vesele narave, rad se pošali in ima vedno prijazno besedo za vsakogar. Priznanje mu je izročil goriški župan Ettore Romoli, ki je poudaril Nanutove zasluge na trgovskem, kulturnem in športnem področju. S pesmijo mu je vokalna skupina Sraka zaželela še mnoga in zdrava leta. Po sveti maši je bila v župnijskih prostorih krajša slovesnost, na kateri so nazdravili vsem desetim nagrajencem. Letos je bil namreč klas podeljen desetič. Priznanja so v desetih letih prejeli Dušan Brajnik, Jožef Nanut, Ema Brajnik, Ivanka Nanut, Viljem Zavadlav, Rudi Budal, Vilma Brajnik, Ivanka Zavadlav, Damjan Paulin in Max Nanut.
Na trgu so bile tudi stojnice, na katerih so bile na razpolago knjige Goriške Mohorjeve družbe.
DP

Štandrež / Slovesno praznovanje farnega zavetnika sv. Andreja

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme