Virus kroji tudi poklicni šport

Piše: HC

Košarkarji tržaškega prvoligaša mirujejo že mesec dni

V koronavirusni sezoni je križ tudi s poklicnim športom. Košarkarji tržaškega prvoligaša Pallacanestro Trieste Allianz mirujejo že mesec dni. Košarkarska zveza je morala zaradi primerov pozitivnih igralcev, trenerjev in spremljevalcev preložiti kar štiri zaporedne tekme Tržačanov. Najprej so bili okuženi pri Cantuju, nato pri Reggio Emilii, beneškemu Reyerju in nazadnje še v taboru Allianza. V nogometu, kjer večinoma trenirajo in igrajo na prostem, jim je po klubih s stalnimi testiranji praviloma uspelo (razen znanih primerov Genoe in Napolija) zajeziti širjenje okužbe po pojavu nekaj primerov, tako da obračuni ne odpadajo. V dvoranskih športih pa v zadnjih tednih opažamo, da se okuži malodane vsa ekipa. K sreči so mladi in krepki profesionalni športniki brez simptomov oziroma z blagimi znaki viroze, tako da virus v glavnem ne vpliva na njihovo zdravje in nadaljnjo športno pot. Je pa zelo težko nadaljevati prvenstva, kar povzroča nevšečnosti. Končalo se bo verjetno bolj ali manj tako, da bodo šle skozi koronavirus do Božiča vse ekipe v tem primeru A1 lige, nato pa bodo lahko kolikor toliko regularno in mirno – sicer s kaosom zaostalih srečanj – pripeljali sezono do konca.

Sloviti trener milanskega Armanija Ettore Messina se je glede tega postavil proti nastopanju na evropskih pokalnih tekmovanjih v letošnji občutljivi sezoni. V domovini so razmere še obvladljive, trenirajo in igrajo za zaprtimi vrati, brise jemljejo vsak teden večkrat ali vsaj enkrat pred nedeljskim nastopom. Drugače pa je ob ta čas skrajno rizičnih potovanjih preko poletov v razne evropske države. Še sami nogometaši so se okužili ob gostovanjih v dresu državnih reprezentanc. Ponekod še igrajo z gledalci na tribunah, standardi testiranja in omejevanja okužbe niso povsod enaki, sploh srečevanje velikega števila različnih ljudi v tem obdobju na vseh ravneh ni priporočljivo. Čisto možno torej, da so v italijansko košarkarsko A1 ligo, ki je posebej na udaru, okužbe uvozila društva, ki sodelujejo v evropskih pokalih in so virus prinesli na parket ter posledično iz ekipe v ekipo.

Kakorkoli že, Trst niti ta konec tedna ne bo igral. Zdravstveno stanje znotraj moštva se je sicer izboljšalo, tokrat pa odmor narekuje reprezentančna akcija v Estoniji za dvoboja proti Severni Makedoniji in Rusiji, katere del je tudi krilni košarkar Tržačanov Davide Alviti. Če bo šlo vse po načrtih, bo Allianz v A1 ligi spet stopil na igrišče za Miklavža, šestega decembra v Rimu, prihodnjo domačo tekmo pa bi moral igrati v nedeljo, 13. decembra, proti bolonjskemu Virtusu trenerja Saše Djordjevića. Doslej so Dalmassonovi fantje v petih nastopih zbrali dve uvodni zmagi in nato nanizali tri zaporedne poraze. Enomesečne pogodbe s slovenskim košarkarjem Jakobom Čebaškom, o katerem smo pisali na teh stolpcih, ob izteku niso podaljšali.

Preberi tudi

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme