Vi sprašujete, duhovnik odgovarja (30.8.2012)

Za krst otroka se pravzaprav zahteva samo dvoje: 1) da eden ali oba od staršev prosita za sveti krst otroka (treba je vselej spoštovati voljo staršev); 2) da se starši (oz. tisti od staršev, ki želi krst, ker je prav mogoče, da drugi ni veren ali kaj podobnega) zavežejo, da bodo otroka vzgajali v veri – konkretno to pomeni, da bo otrok obiskoval verouk, če gledamo strogo legalno. Če sta ta dva pogoja izpolnjena, se otroku ne sme odreči krsta zaradi pomanjkljivega krščanskega življenja staršev – otrok ne more nositi krivde za (ne) odločitve svojih staršev.
Kot je iz vprašanja razvidno, se dogaja, da določeni župniki postavljajo neke obvezujoče pogoje za podelitev zakramentov. Nekateri ne omogočijo krsta staršem, ki niso poročeni ali so ločeni. To je pretiran rigorizem, ki je celo zelo nevaren. Duhovniki vendarle nismo neki izterjevalci in ne moremo na takšne načine, torej na silo, spreminjati ljudi. Gotovo, da je nadvse zaželjeno, da se starši in botri trudijo za praktično krščansko življenje in verski zgled, a k temu mi nikogar ne moremo prisiliti. In ni prav tisto, kar govorijo določeni duhovniki, češ da starši “morajo urediti”. Pri poroki ne gre le za ureditev, saj ni zgolj nekaj birokratskega, ampak je to veliko, veliko več, to je zakrament! Dokler starši ne razumejo vsaj malo, kakšna je vsebina tega velikega zakramenta, kakšen velik dar je to, je bolje, da ga ne prejmejo. Onadva morata sprejeti to odgovornost, ne jaz kot duhovnik. Ker, lahko se zgodi, da gre zadeva potem po določenem času lepo narazen, poroka pa je lahko celo neveljavna, ker je bila izsiljena…
Kot duhovnik sem seveda dolžan, da se s starši, ki so neporočeni, pogovorim in jim skušam predstaviti in predložiti, kaj je zakrament svetega zakona. Dolžan sem jim priporočiti, da sklenejo poroko. Nazadnje pa je njihova stvar, če jo sklenejo. To morajo narediti zavestno in premišljeno. Kaj narediti v teh primerih? Če župnik trdno vztraja na svojih stališčih, potem se je treba obrniti na predstojnike in jim pojasniti zadevo – po vrsti je tu najprej dekan. Bi pa veljalo – morda prihodnjič – spregovoriti tudi o tem, da otroke krščujemo v veri staršev. Treba je namreč iz ljubezni do resnice pojasniti tudi drugo plat medalje.

Andrej Vončina

“Zakaj se dogaja, da kak župnik zavrne krst otroka neporočenim staršem?”

Preberi tudi

Naturopatski nasveti (478)

Naturopatski nasveti

Na stopnicah (127)

Na stopnicah

Na stopnicah (127)

09.03.2024
Jezikovnica (176)

Jezikovnica

Jezikovnica (176)

18.03.2024
Psihološki besednjak (19)

Psihološki besednjak

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme