Velikonočna radost prežarja pisanost prispevkov

Piše: Iva Koršič

Osma številka otroške revije Pastirček v 78. letniku

Velika noč je praznik življenja, tako zatrjuje urednik Pastirčka Marijan Markežič v aprilski urednikovi beležki in v isti sapi pojasnjuje, da je Velika noč tudi veseliti se s prijatelji, opazovati prebujajoče se pomladno življenje, premagovati težave, slabe navade, iskati Boga, popolnost, večnost … O vstalem Jezusu, ki prinaša luč in mir, veselo poje pesmica Vstajenje izpod peresa Vojana Tihomirja Arharja. Apostoli so vstalega Kristusa prepoznali v neznanem človeku, ki je stal ob obali in jih spodbudno povabil, naj spet vržejo svoje mreže v Galilejsko jezero, potem ko so noč prebili v čolnu in niso ulovili prav nič. Njihovo zaupanje v njegove besede je bilo poplačano z bogatim ulovom. Tega izmed mnogih dokazov, da je Kristus res vstal od mrtvih, v besedi in sliki predstavljata Walter Grudina in Paola Bertolini Grudina v rubriki Zgodbe iz Svetega pisma. Neverni apostol Tomaž, ki je dejal, da ne bo verjel v Jezusovo vstajenje, dokler ne bo položil prsta na njegovo s sulico ranjeno stran, je protagonist rubrike Spoznavajmo Sveto pismo, ki si jo je prikupno zamislila omenjena ilustratorka, ki zdaj gotovo že uživa Božjo slavo v nebesih. V svoji dvostranski rubriki Čas za igro!!! z zajčkom Timijem pa Pastirčkove bralce vabi, naj vse lepo pobarvajo in dopolnijo, da se bo ob pravilni razvrstitvi črk prikazalo ime enega izmed evangelistov. Tega evangelista, ki je živel v Jeruzalemu in veliko potoval ter umrl mučeniške smrti l. 68 v Aleksandriji – v 9. stoletju so njegove relikvije pripeljali v Benetke, kjer so mu zgradili veličastno baziliko – v kot vselej strnjenem, a jasnem in izčrpnem opisu predstavlja Mariza Perat. S pisalom v rokah in z ležečim levom – njegovim atributom – ob njegovih nogah ga je ilustrirala Monica Quaggiato, pridni risarji pa bodo risbo primerno pobarvali. Temu evangelistu, ki goduje 25. aprila, je posvečena tudi cerkvica v Rupi. Na Veliko noč se nanaša prispevek Iz knjige življenja. Bralci naj si natančno ogledajo ilustracijo in iz nje odpravijo vse to, kar ne spada k velikonočnemu slavju. V tokratni zgodbi vzgojnega stripa, ki sta ga štiriročno izdelala zakonca Grudina, se znani fantiček sprašuje, komu naj zaupa, mami, ki mu prigovarja, naj se potrudi in uči, da bo lepo izdelal razred, ali sošolcu, ki je glede učenja “zelo izkušen”, saj že drugič ponavlja razred?! Na to vprašanje naj iskreno odgovorijo Pastirčkovi bralci in naj se o tem tudi pogovorijo s starši, kot jih spodbujata avtorja stripa.

Pomlad se je razbohotila, čeprav je letos pri nas vreme kar muhasto, včasih mrzlo, včasih pretirano toplo. Pujsek Bine se je zato z vso vnemo lotil dela na vrtu. Najmlajše Pastirčkove prijatelje nagovarja, naj mu pri tem pomagajo, tudi s pravilnim poimenovanjem pomladnih cvetk. Spomladi iz svojega brloga prihlača tudi rjavi medved, ena izmed naših gozdnih živali. Njegove značilnosti in življenjske navade  – živi lahko tudi več kot 25 let! – nazorno opisuje Barbara Rustja v Naravoslovnem kotičku za najmlajše. Tatjana Ban ponuja v barvanje nasmejano pikapolonico s srečo prinašajočo triperesno deteljico, daje pa tudi navodila za izdelavo velikonočnega avta. Zvedavi muc Murko, ki je izšel iz domišljijskega poleta Lidije Jarc, je spoznal, da znajo biti aprilske šale tudi nevarne … Pomlad prinaša lepo cvetje in tudi vabljive sadeže. Pastirčka slaščičarja s Katerino in Graziello so zamikale rdeče jagode, s katerimi je pripravil jagodni zavitek. Z bralci deli slastni recept. Marjetica in lastovica, znanilka pomladi, sta protagonistki istoimenske pesmice, ki jo ob čudoviti ilustraciji ponujata Lara Puntar in Cristina Pacor. Če bodo otroci kliknili na QR kodo, bodo pesmico lahko tudi poslušali. Odlična likovna umetnica Vesna Benedetič je za spretne prstke pripravila držalo za pisalo. Otroci ga bodo zlahka naredili, če bodo pazljivo opazovali njene vselej tako nežne in ljubke ilustracije, v katerih ne manjkajo njene priljubljene živalice. Medtem ko Packo žalosten toži, da je zaradi budilke, ki ni zvonila, prišel pozno v šolo, a učiteljica mu tega ni verjela, zato je prejel opozorilo, fantiček v pesmici Zore Saksida Matej in dež opazuje, kako pada kaplja za kapljo in kakšno čudo se pri tem dogaja. Pesmico je za otroški zbor in klavir v note prelil Patrick Quaggiato.

V aprilski številki Pastirčka sta še Pastirčkova pošta, bogato postlana s pisanostjo risb malih risarskih navdušencev, in razvedrilni kotiček.

Veselo branje v pomladnih dneh, prepojenih z omamnimi vonjavami!

Preberi tudi

Delati od doma!

Kristjani in družba

Delati od doma!

05.05.2024
Ivanovanje 2024

Kristjani in družba

Ivanovanje 2024

17.06.2024
Karitas na meji, območju stika in ne ločevanja

Kristjani in družba

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme