Veličastni koncert ob morju

Piše: Davorin Devetak Fotografije: Simone Di Luca

Dvakratni nastop Zucchera na Velikem trgu v Trstu navdušil

Prejšnji teden smo bili priča dogodku z veliko začetnico, ki je odprl tržaško poletno sezono. Ob prireditvah na gradu, jazzu na Verdijevem trgu, projekcijah v Ljudskem vrtu in na festivalu ShorTS, gledaliških večerih v Vili Sartorio … je dvojni koncert Zucchera “Sugarja” Fornaciarija potegnil s stolov navdušence vseh starosti, od dedkov do vnukov, od alternativcev do elegantnih gospa in vseh, ki so prišli tudi iz sosednjih držav. Spektakel iz niza World Wild Tour je obsegal zadnjo ploščo Discover in klasike, ki izražajo poetiko edinstvenega blueserja med Evropo in Ameriko: pacifizem, odpor proti vsakršni avtoritarnosti, svobodo v življenju in ljubezni, skrb za sočloveka, zlasti manj srečnega v revnih deželah sveta. Ob sklepu koncerta je bil zgovoren napis: “Kjerkoli položim klobuk, je moj dom.”

Minimalistično urejen oder z redkimi žarometi, a s kar dvema klaviaturama (Nicola Peruch in Peter Vettese na hammondu), dvojnimi tolkali (Monica MzDrummer Carter in Adriano Molinari), tremi pihali (Lazaro Amauri Oviedo Dilout, Carlos Minoso in James Thompson, oblikovalec miljskega jazz festivala s Stefanom Francom), dvema kitarama (Kat Dyson in Mario Schillirò), basom (Polo Jones), vokalistko (čudovita Kamerunčanka Oma Jali) in samim pevcem je krasil le ekran in več tudi ni bilo treba, saj je bilo vsemu slikovita kulisa tržaško županstvo in krasne neoklasicistične palače okrog trga. Vrteli so se videi, glede na pesmi, in detajli nastopajočih na odru, ki so jih snemali v živo, tako da so užili koncert vsi do zadnjih vrst in številni, ki so mu brezplačno prisostvovali okrog koncertnega prizorišča in na bližnjem pomolu Audace.

Po štiri tisoč poslušalcev je vsak večer ploskalo ter plesalo pred krasnim 12-članskim ansamblom – od teh jih je kar sedem temne polti. Po komadih Spirito nel buio, Soul mama, Partigiano Reggiano, je Zucchero s hčerko Irene zapel rokersko Cose che già sai, sledili so hiti kot Vedo nero, Baila, brezčasni duet Miserere s Pavarottijem na ekranu, Diamante, Per colpa di chi, Diavolo in me. V intimnem razgovoru z oboževalci, le s kitaro, je razlagal, zakaj je bluz, po njegovem, eksplozivna zmes instrumentalne in vokalne glasbe, ritma in čustev, miks italijanskega in angleškega melosa, žalosti in veselja, upanja in jeze, ena od neposrednejših zvrsti (lahke) glasbe …

Drugi poletni koncerti v deželi FJK

Dogodek je priredila Azalea.it, eden najuspešnejših glasbenih organizatorjev v severni Italiji. Poletje je “nasičeno” z njihovimi koncerti v FJK. Na tržaškem Velikem trgu, ravno tako v nizu Live in Trieste, bo 15. 7. nastopil Biagio Antonacci, naslednjega dne v Lignanu Fabri Fibra. V Ogleju bosta 14. 7. Fiorella Mannoia in Danilo Rea, 16. 7. pa prog rock skupina PFM. V Vidmu bo 17. 7. srečanje s psihologom Paolom Crepetom, 28. 7. koncert Madame, 2. 8. “beli črnec” Mario Biondi, 6. 8. Diodato. V Gradežu bosta 19. 7. Fabio Concato in 4. 8. Piero Pelù, v Pordenonu 21. 7. Tananai.

Na No Borders Music Festival bo 23. 7. pri Belopeških jezerih kultni koncert Mike. Istega dne bo v Majanu nastopal komično-glasbeni par Panariello Vs. Masini, 29. 7. pa glasbeni par Renga – Nek, 8. 8. Goran Bregović z Orkestrom za poroke in pogrebe, 10. 8. Articolo 31. V Gradiški bodo 27. 7. nastopili Carmen Consoli in Marina Rei, 28. 7. Daniele Silvestri, komik Checco Zalone pa 31. 7. v Palmanovi.

In še: 29. 8. lahko v San Vitu al Tagliamento slišite Francesco Michielin, 24. 9. v Jesolu Paula Wellerja (nekdanji lider The Jam in Style Council) in v Codroipu Pooh, 1. 10. bo Negrita v kraju Fossalta di Portogruaro ter 5.10. v Gorici brezplačni koncert Patti Smith. Info: www.azalea.it

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme