Vedno priljubljena glasbena in družabna prireditev vabi

Filip Hlede in Liza Terčič, predsednik in tajnica društva Frančišek Borgia Sedej iz Števerjana, sta 25. junija v pritličnih prostorih Trgovskega doma uradno predstavila medijem letošnji, 48. festival narodno-zabavne glasbe Števerjan 2018.
Vedno priljubljena poletna glasbena in družabna prireditev, ki pomeni krono in vrhunec letnega delovanja zagnanega briškega društva, bo potekala med Borovci od 6. do 8. julija 2018, je povedal Hlede, ki je tudi prinesel pozdrav županje France Padovan. Dva predfinalna večera se bosta začela ob 20. uri, finalni del pa ob 17.30. Festival ne predvideva “predizbora”: vsak ansambel, ki se prijavi na festival, ima možnost, da se na odru izkaže, nato ga bosta ocenila komisija in publika. Letos se jih je prijavilo štirinajst, vsi prihajajo iz Slovenije. “Žal ni nobenega iz zamejstva”. Predsednik je iskreno povedal, da “je število letošnjih ansamblov skrb vzbujajoče”, saj jih je v prejšnjih letih bilo nad 20 in tudi čez 30. To, kar se dogaja v Števerjanu, pa je žal splošna težnja, saj isto opažajo tudi po Sloveniji. “Zadevo bomo morali korenito preštudirati in najti rešitev. Nekaj sugestij že imamo, verjetno pa bomo morali sesti za mizo tudi z organizatorji drugih festivalov in skupaj predebatirali zadevo”. Festivali so namreč lahko za ansamble odlična “odskočna deska”. Vsak ansambel bo na festivalu zaigral po dve skladbi v živo: tisto iz zakladnice narodno-zabavne glasbe bo ocenjevalo občinstvo, ki bo tudi letos lahko vsak večer poslalo en ansambel v finale; drugo, ki mora biti izvirna, bo ocenjevala strokovna žirija.
Liza Terčič je navedla imena 14 prijavljenih ansamblov, članov strokovne komisije (Marijana Mlinar, Nikolaj Pintar, Hanzi Kežar, Jani Rednak, Andrej Plesničar, Slavko Avsenik ml. in Filip Hlede) in komisije za besedilo (Janez Dolinar, Nina Pahor in Martina Valentinčič) ter seznam nagrad. Napovedovala bosta Tjaša Hrobat in Jure Sešek, sicer pa pripravljajo še “presenečenje, ki ga bodo razkrili na festivalskih večerih”.
V primeru slabega vremena bo festival potekal v velikem šotoru, ki ga bo nudila ZSKP; veliki šotor na trgu pred cerkvijo pa bo namenjen predvsem tistim, ki jih narodno-zabavne viže morda manj zanimajo, bodo pa radi preživeli lep večer v Števerjanu, kjer bodo seveda našli briško kapljico in kaj za pod zob. Nedeljski gost bo Kraški kvintet, “najboljši zamejski ansambel, ki je nedavno izdal novo ploščo. Želeli smo vzpostaviti stik tudi z njimi in jim dati možnost, da predstavijo novo zgoščenko”. Hlede se je na koncu zahvalil vsem skupinam in članom društva, pokroviteljem in podpornikom, ki omogočajo, da festival uspešno poteka že 48 let. “Seveda pa ‘plujemo’ proti 50., jubilejnemu festivalu. In trudili se bomo, da bomo privabili čim več ansamblov”. / DD

Festival Števerjan 2018 bo potekal od 6. do 8. julija

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme