V Zagonu pri Postojni je zaživela Dežela Narnije

Letošnja poletna dogodivščina najmlajših članov Slovenske zamejske skavtske organizacije, točneje Krdela črnih tačk, ki združuje otroke od Opčin do Devina, se je začela, ko so prejeli domov skrivnostno pismo z vozovnico. V njem je angleški kralj Albert Jurij VI. določil, naj vsi mladoletni odidejo od doma v varnejše kraje, saj je London v veliki nevarnosti pred nemškimi letalskimi napadi. Vlak je odpotoval s postaje Opčine square, potem ko je angleški funkcionar preveril prisotnost, prebral kraljevi odlok in zaupal prisotnim, da jih bo na končni postaji čakal Digory.
Po ogledu Pivke jame je skupina šestintridesetih volčičev in volkuljic v spremstvu šestih voditeljev v Zagonu pri Postojni zaman iskala Digoryja… Medtem pa je Lucy našla čarobno omaro, skozi katero je vstopila v čudežno deželo Narnije. Tam jih je sprejela gospa Bober. Medtem ko je skupino pospremila na varno, je prisotnim razložila, kaj se dogaja v Narniji: “Od nekdaj je tu vladal pravični in plemeniti lev, kralj Aslan, dokler ni oblasti nasilno prevzela hudobna Ledena kraljica, ki ne spoštuje drugih in misli, da lahko o vsem odloča sama. Kdor misli drugače od nje, tega takoj okamni s svojo čarobno palico”.
Šele na svojem domu oz. na tabornem prostoru je spregovorila o stari prerokbi, ki pravi, da bodo hudobija, nepravičnost in bolečina izginile iz Narnije, ko bodo prišli dve Evini hčeri in Adamova sinova iste krvi, to se pravi štirje človeški bratje. Takrat se bo vrnil tudi Aslan. Iz strahu, da bi se to zgodilo, pa je kraljica ukazala, naj ji takoj sporočijo, če kdorkoli vidi človeka, da ga takoj okamni. Na srečo so med potniki na vlaku bili štirje bratje in sestre: Susan, Lucy, Peter in Edmund.
Volčiči so preko igre odkrili, v katerem brlogu oz. šotoru bodo spali; v njem so našli tudi narnijska oblačila, steklenice za točkovanje, pesmarice in totem svoje skupine: bili so minotavri, kentavri, favni, sirene, sfinge in nereide. Teden je bil tako pester, da je minil prehitro: vsak dan so volčiči zbirali rastline in jih vpisovali v herbarij, morali so se potruditi za dežurstva, in sicer pripraviti zgradbo in program tabornega ognja, pomagati v kuhinji, pripraviti duhovno misel, pisati dnevnik in paziti na čistočo ter pripraviti jutranjo telovadbo.
Dan po prihodu h gospe Bober so se vsi preizkusili v delavnicah za odkrivanje Narnije. Isti dan je Ledena kraljica ugrabila Edmunda. Zvečer pri tabornem ognju pa se je oglasil sam kralj Aslan, ki je obljubil, da bo naslednji dan poslal lisico, ki bo otrokom pomagala premagati Ledeno kraljico. Tako so se v petek odpravili z izkušeno lisico do porušenega gradu, kjer so našli zemljevid, in še dalje do vedeževalk vseh časov. Z njuno pomočjo so rešili vse preizkušnje in našli skrinjo. V soboto je potekal dan duhovnosti pod vodstvom g. Antona Bedenčiča, ki je daroval tudi sv. mašo za dan obiskov, ko so si morali vsi obiskovalci, tako starši kot tudi njihovi sorodniki, izdelati zapestnico, s pomočjo katere so premagali Ledeno kraljico.
Energija in nestrpno vzdušje sta se stopnjevala do večera, ko so si izven tabornega prostora sami spekli hrenovko in tvist – nekvašen kruh – ter odšli reševat ugrabljenega Edmunda. V ponedeljek so se vse skupine, in sicer hrast, rešelika, regrat, smreka, leska in kopriva, spopadle na športnem dnevu v raznih disciplinah, v katerih so vadili svoje spretnosti. Naslednji dan jih je namreč čakal veliki boj s kraljico. Zaradi dobrega in posrečenega bojnega načrta so jo premagali in jo vsi skupaj objeli. Tako se ji je odtalilo ledeno srce in je spet postala dobra. V sredo so se zato vsi skupaj odpravili do Predjamskega gradu, kjer je kraljica kronala štiri brate in sestre za prince in princese.
Zadnji dan je minil v podiranju zgradb in šotorov ter čiščenju tabornega prostora. V zadnjem zboru so nato vsi udeleženci zapeli pesem slovesa in se napotili polni novih dogodivščin in neizbrisnih spominov proti domu. Na avtobusu so se spominjali trenutkov kopanja v reki Nanoščici, petja himne pri tabornem ognju, festivala skečev in zlatih bobrov ter si prepevali pesmico: “Vlak pelje v Narnijo… ”.
Metka Šinigoj

Tabor najmlajših članov tržaške SZSO

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme