V slovenske gore se poda letno več kot milijon in pol ljudi!

Slovenske gore letno obišče prek 1,4 milijona obiskovalcev, redno pa v hribe zahaja več kot 315.000 Slovencev, ob vrhuncu letošnje poletne planinske sezone poudarjajo na Planinski zvezi Slovenije, je sporočila Slovenska tiskovna agencija. Mnogo obiskovalcev v gore privabijo predvsem lepe vremenske napovedi, vedno več Slovencev pa v slovenskih gorah preživlja večji del svojega letnega dopusta.

Kot pravijo na Planinski zvezi Slovenije (PZS), sta po pripovedovanjih oskrbnikov planinskih koč minula konca tedna “končno tista prava” in lahko govorimo o vrhuncu poletne planinske sezone. Obenem upajo tudi, da bo takšnih vrhuncev do konca meseca še nekaj, zaradi polnih koncev tedna pa oskrbniki koč v visokogorju priporočajo obisk najvišjih vršacev med tednom.

Po navedbah PZS v slovenskih gorah prevladujejo predvsem domači obiskovalci. Tako obisk gora v zadnjih letih, sploh pa v zadnjih dneh kaže, da so Slovenci še vedno planinski in gorniški narod. Planinstvo je najbolj priljubljena oblika rekreacije in športnega udejstvovanja, v PZS pa je včlanjenih 2,8 odstotka vseh prebivalcev države.

Domači obiskovalci gora sicer že tradicionalno prevladujejo avgusta, medtem ko julija pride več tujcev. Tuji obiskovalci prihajajo z različnih koncev Evrope in tudi od drugod, veliko pa jih prihaja s Češke in Hrvaške ter iz Avstrije, Nemčije, Nizozemske in Velike Britanije. Zadnji dve leti je tudi več gostov iz vzhodne Evrope kot prej, navajajo na PZS.

Planinci in obiskovalci gora so po ugotovitvah zveze večinoma dobro oziroma vsako leto bolje opremljeni. Največ pomanjkljivosti opažajo med obiskovalci, ki se v gore podajo le enkrat do dvakrat, predvsem na Triglav. Med drugim so denimo neprimerno obuti, na zahtevnih in zelo zahtevnih poteh pa brez čelade in tehnične opreme za samovarovanje.

Ob tem na PZS obiskovalce opozarjajo, naj se v gore in na planinske poti podajajo primerno opremljeni ter izbirajo poti, ki so primerne njihovim psihofizičnim sposobnostim. Pred odhodom naj preverijo tudi vremensko napoved, stanje poti ter odprtost planinskih koč, na pot pa naj se odpravijo dovolj zgodaj in o načrtih obvestijo domače.

Planinska društva upravljajo 176 planinskih koč, zavetišč in bivakov z okoli 6000 ležišči, z markacisti PZS pa skrbijo tudi za mrežo 1661 planinskih poti v skupni dolžini prek 9000 kilometrov po vsej Sloveniji ter vzdržujejo 78 transverzalnih poti oziroma obhodnic. V primerjavi s slovenskimi državnimi cestami je po navedbah PSZ planinskih poti kar za polovico več kilometrov.

Poletna planinska sezona traja od 15. julija do 15. septembra, po obisku pa je bila rekordna lanska sezona, kar je gotovo posledica izjemno lepega vremena v avgustu in septembru, še dodajajo na PZS.
 

Znano je, da smo Slovenci že pregovorno planinci, saj radi zahajamo v hribe in v gore, pa vendar so podatki o obisku slovenskih gora naravnost ospupljivi!

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme