Dežela FJk

V hribe z otroki

V hribe z otroki

Dvojezični vodič

V četrtek, 26. maja, so v knjigarni “Odos2” v Vidmu pred številno publiko predstavili dvojezični vodič V hribe z otroki, ki je izšel pri čedajški zadrugi “Most”. Gre za opis enajndvajsetih družinskih pohodov v Kanalski dolini, Reziji, Benečiji in Zgornjem Posočju. Po pozdravu predsednika zadruge Giuseppeja Qualizze, sta knjižico predstavila profes zemljepisa na tržaški univerzi Igor Jelen in pediater Mario Canciani. Spregovorile so tudi avtorice Sara Baroselli, Erica Beltrame in Francesca Tosolini.
V torek, 14. junija, ob 17. uri bo v kinu “Visionario” v Vidmu druga predstavitev vodiča. V programu sta tudi predstavitvi na Matajurju in v Kanalski dolini.
Številni starši nosijo svoje malčke, stare šele nekaj mesecev, po hribih in dolinah, gozdovih in travnikih s pomočjo posebnih nahrbtnikov in nosilk in potem to navado nadaljujejo, ko otroci zrastejo in lahko že hodijo sami. O tem priča tudi uspeh, ki ga ima stran na facebooku “Camminare coi bambini in Friuli e dintorni” (Hoditi z otroki v Furlaniji in soseščini), ki je nastala junija 2015 na pobudo treh pohodniških mamic na osnovi poti, ki so jih neposredno izkusile same.
Med desetinami pohodov se mnogi odvijajo na delu Furlanije, kjer je navzoča slovenska narodna manjšina, nekatere poti so celo v sosednji Zgornji dolini Soče v Sloveniji. Kanalska dolina, Rezija, Benečija (Terske in Nediške doline), vsi ti kraji nudijo poleg lepote svojega ozemlja in neokrnjene narave še izredno kulturno bogastvo. Iz tega je vzniknila zamisel o tej knjigi.
“Izbrali smo dvajset lahkih pohodov, ki ne zahtevajo veliko truda, ki niso posebno nevarni in nudijo tudi možnost zabave. Kadar namreč gremo na pohod z otroki, moramo najprej pomisliti na njihovo prednostno zaposlitev, na igro! Malčki se na poti dolgo zadržujejo, še mar jim ni za cilj, pritegnejo pa jih stvari, ki se jim postavijo pred oči: potok, ki žubori pod brvjo, drevesne korenine, cvetice, goba, velikansko mravljišče, lazar, ki se počasi vzpenja na skalo, veverica, ki švigne med vejami, drobne gozdne jagode, maline in borovnice, ki jih je treba okusiti… Na te stvari odrasli pohodnik polaga zelo malo pozornosti ali pa jih sploh spregleda, ves predan osvajanju vrha. Tudi veliki alpinisti, tisti, ki se podajo na najbolj nemogoče stene, so zaupno povedali, da so enostavne steze drugače ocenili, ko so ponovno stopili nanje s svojimi otroki. Če bomo torej upoštevali zahteve naših otrok in bomo skupaj uživali v bogastvu, ki ga ponuja ekosistem, bo naš pohod zanesljivo vsem v zadoščenje. Nič ni boljšega kot se veseliti z otrokom ob novih odkritjih in gledati stvari z njegove perspektive”, beremo v uvodu.
Opisani pohodi so Rabeljsko jezero, Dom Zacchi nad Belo pečjo, Iz Žabnic do Belopeškega jezera (s kolesom), Planina Vrtinji Log, Dolina Zajzera, Dom Grego na sedlu Rudni vrh, Dom Pellarini na Velikem Nabojsu, Dom Nordio-Deffar/Sedlo Dolinice in Planina Priu v Kanalski dolini; Ta lipa pot na Solbici in Ta par Tigu v Reziji; Joanac nad Čeniebolo, Medvedja vas/Villaggio degli orsi a Stupizza, Vrh Matajurja, Marsinska planina, Sveti Martin, Na Kolovrat s Solarij, Slap Kot (Podutana) in Na Staro goro preko Pikona v Benečiji; Slap Kozjak (Kobarid) in Tolminska korita v Posočju.
Pododniške mamice pozivajo: “Ljubitelji pohodništva ne odvrzite gojzarjev in nahrbtnika v klet, ko postanete starši, pač pa se opremite, da boste v hribe peljali tudi svoje otroke od najbolj rosnih let dalje. Svoje ekskurzije boste doživeli na nov način in boste z novimi očmi gledali na čudovite predstave, ki jih nudi narava, namreč z očmi svojih otrok, ki vas bodo pogosto opozorili in vam pokazali stvari, ki jih prej še opazili niste! ”
U. D.

03.06.2016

Komentarji

Naročite svoj izvod tednika Novi glas

Naročite se na tiskano izdajo tednika Novi glas že danes!

Prireditve

Vremenska napoved

Copyright © 2017 - 2020 Noviglas, Vse pravice pridržane!