V Benečiji ostaja samo en slovenski župnik

Novi špetrski župnik in dekan je g. Michele Zanon. Župnik bo tudi v podboneških župnijah Arbeč, Brišča in Landar ter pri Svetem Lenartu v Podutani in pri Svetem Pavlu v Srednjen, kjer je nameščen od decembra 2012.
Novico je v petek, 6. novembra, župnikom in drugim duhovnikom, ki delujejo v Nediških dolinah, povedal sam videmski nadškof msgr. Andrea Bruno Mazzocato. Istega dne je generalni vikar msgr. Guido Genero posredoval novico pastoralnim svetom v Špetru in v treh podboneških župnijah.
Druga novost je, da bo v Nediške doline prišel za kaplana poljski duhovnik, 39-letni Dariusz Klosinski, ki je bil do sedaj kaplan v Čenti.
Tretja novica pa je, da ostaja za zdaj g. Federico Saracino na Liesah, čeprav mu je že pred meseci nadškof poveril službo na cerkvenem sodišču.
Gospod Zanon, ki se je rodil 29. junija 1971, je Čedajec, ima pa korenine tudi v Benečiji, saj je njegova nona iz Oblice. V duhovnika je bil posvečen leta 2006, in preden je prišel v naše kraje, je bil kaplan v Tricesimu.
Sedaj bo moral kot dekan skrbeti za vse Nediške doline, kot župnik pa za širši okraj, saj bo ob župnijah v špetrski in podboneški občini obdržal tudi župniji v občini Sveti Lenart in Srednje. Težkega bremena, ki ga čaka, se dobro zaveda in prosi, da mu Bog da moči, da ga bo nosil, kakor je povedal 8. novembra ob zlati maši msgr. Marina Qualizze.
Dela bo obilno. Naporno bo, zato bo potreboval pomoč drugih duhovnikov, predvsem pa laikov. V pomoč mu bodo poleg g. Klosinskega, ki bo vikar v vseh šestih Zanonovih župnijah, in msgr. Marina Qualizza, ki hodi maševat v Dreko in v slovenskem jeziku v Špeter, še msgr. Sandro Piussi in g. Davide Larice, ki že vrsto let pomagata v špetrski in podboneških župnijah, ter stalni diakon Leopold Pantarotta, ki je v Nediške doline prišel pred enim letom.
G. Božo Zuanella ostaja seveda župnik na Trčmunu, v Matajurju, Savodnji in Gorenjem Barnasu.
Tako bodo v špetrski dekaniji ostali le trije župniki, od katerih je le en Slovenec.
Gospod Zanon bo prevzel nove župnije v nedeljo, 6. decembra, ob 17. uri v Špetru ob prisotnosti videmskega nadškofa. Obenem se bodo zahvalili msgr. Mariu Qualizzi, ki je bil zadnjih 17 let župnik v Špetru, Arbeču, Briščah in Landarju.
O pastoralnih spremembah v špetrski dekaniji je msgr. Marino Qualizza v petnajstnevniku Dom tako izjavil: “Prihod v naše kraje mladega poljskega duhovnika g. Dariusza zna biti odlična stvar zaradi skupnega etničnega izvora, torej da bi ovrednotili vero in kulturo, kar ima na Poljskem srečno in slovito tradicijo”. Odgovorni urednik Doma poudarja to ob bojazni, “da se v naših krajih pretrga tisočletna trdna in plodna povezava med vero in slovenskim jezikom”.
Msgr. Qualizza je ob svoji zlati maši, ki jo je 8. novembra daroval v rojstni Podutani, dejal, da se je v petdesetih letih veliko spremenilo. Tudi svet ni isti kot nekoč, saj “so bile povsod senožeti, na enih sem še pred desetimi leti tudi sam kosil travo, da se ne bi izgubile vrste trav in cvetlice, ki jih drugače zaduši gozd. Svet se je spremenil in tudi navade, ostala je vera, ta pa mora ostati, ker daje smisel našemu živjenju”.
UD

Gospod Michele Zanon imenovan za špetrskega župnika in dekana

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme