Uspešni organizatorji, prepoznavni tekmovalci

Konec tedna, ko bomo stopili tudi v koledarsko pomlad, se bo na vseh ravneh končala zimska športna sezona, o kateri smo že pisali v zadnjem srečanju. Pri kraju pa je tudi tekmovalno leto 2014 za smučarje amaterje in mlade, ki se navdušujejo nad belimi strminami in ravnicami. Ker je bilo vreme zdaj najugodnejše in snega v zimsko-športnih središčih v naši deželi in na Primorskem ne manjka, se je sezona v bistvu zgostila v februarju in marcu. Agonisti, ki tekmujejo na federacijski ravni, pa so nastopali že prej.
V nedeljo je veliko italijanskih deželnih odborov smučarske zveze organiziralo pokrajinska prvenstva. Postojanka Tržačanov je bil letos Trbiž, goriškega čezmejnega prvenstva pa Kranjska Gora. Začnimo v dolini pod Poncami, kjer je v nedeljo tekmovalo 100 alpskih smučark in smučarjev. Bila je to deseta izvedba brezmejnega tekmovanja, ki ga Združenje slovenskih športnih društev v Italiji podpira že od vsega začetka. Organizatorje prvenstva sta v Kranjski Gori poleg prvega moža ZSŠDI Ivana Peterlina počastila tudi predsednik deželnega odbora olimpijskega komiteja CONI Giorgio Brandolin in odbornica za šport Pokrajine Gorica Vesna Tomsič, ki se je prva pognala po progi. Udeležba je bila letos malce skromnejša, ker so istega dne v Kranjski Gori boljši slovenski tekmovalci nastopali na državnem prvenstvu. Mladinka Slovenskega planinskega društva Gorica Alessia Fantini je postala čezmejna goriška prvakinja, med moškimi je bil najboljši komaj 14-letni dijak trbiškega športnega liceja Bachmann, Bezjak Lorenzo Nicoli, več smučark in smučarjev s slovenske strani pa je prevladalo v posameznih mladinskih kategorijah.
Na Trbižu je bilo živo dva dni, saj je bilo v soboto tržaško prvenstvo v teku na smučeh, v nedeljo pa še v alpskem. Dogodka je letos uspešno priredil Smučarski klub Devin, svojo krono pa je ponudilo tudi ZSŠDI. V smučarskem teku v klasični tehniki je moči merilo kakih 60 atletov, Devin in Mladina sta odnesla kar nekaj prvih mest na mladinski ravni (članska prvaka sta Alice Vegliach in Nicola Iona). Pokrajinska prvaka za Trst v alpskem smučanju pa sta po zmagi po dveh spustih veleslaloma Silvia Faiman in Michele Messidoro. Član Mladine Ivan Kerpan je bil četrti. Skupno je nastopilo več kot 250 smučark in smučarjev, tudi tu pa so se naši klubi uvrstili visoko na društveni lestvici in posegli po nekaterih naslovih v mladinskih in veteranskih starostnih skupinah.
Ta konec tedna se bo končal tudi Primorski smučarski pokal, prejšnji vikend pa je bilo živo v kraju Forni di Sopra, kjer je bil v soboto v organizaciji Devina, Snežnika in Šentjanža 25. Pokal prijateljstva treh dežel – 10. Memorial Lucijan Sosič, v nedeljo pa še 32. zamejsko smučarsko prvenstvo. Pokal prijateljstva (225 udeležencev) skupaj krojijo slovenska društva (letos kar 18) iz Italije, Slovenije in Avstrije in je bil tudi tokrat veljaven za Primorski smučarski pokal. Zamejsko prvenstvo pa je zgodovinsko velik praznik našega smučanja, nastopilo je okoli 180 privržencev. Članska prvaka sta bila Alessia Fantini (SPDG) in Ivan Kerpan (Mladina), mladinska pa Katrin Don (Brdina) in Jan Ostolidi (Mladina).
Vse zapisano zadeva v glavnem promocijska, torej bolj rekreativna srečanja, ki niso pod okriljem smučarske zveze, so pa za gibanje naših petih društev, za družine in za našo skupnost izjemno pomemben družabni in povezovalni element. Druga stvar je tekmovalno smučanje, v katerem pa so nekateri slovenski klubi vendarle prepoznavni. V najmlajših kategorijah je bilo v tej zimi več deželnih naslovov, po Italiji pa je največ poti prehodila 16-letnica openske Brdine Katrin Don, ki je pred nedavnim na primer tekmovala na vsedržavni fazi ugledne trofeje Topolino.
HC

Ob koncu smučarske sezone

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme