Uspeh je tudi posledica manjše vidljivosti na našem športniku

Pred tednom dni sta Primorski dnevnik in Združenje slovenskih športnih društev v Italiji podelila oskarje zamejskega športa za leto 2013. Športno uredništvo časnika je prireditev uresničilo že trinajstič po vrsti, krovna organizacija pa je sodelovala tretjič. Ker po novem nagrada Naš športnik predvideva skupno vseprimorsko imenovanje najboljših in je torej posledično uveljavitev zamejskih športnikov tu bistveno težja, pridobiva oskar vse večjo težo in odmev. Letos so število priznanj še razširili, bolj slovesna pa je bila tudi prireditev v razstavni dvorani Zadružne kraške banke na Opčinah. Navsezadnje pa so nagrajenci posamezniki, o katerih poročamo iz tedna v teden in se v njih javnost v bistvu prepoznava.
Odbojkarja leta sta Vera Balzano (Zalet) in Ambrož Peterlin (Sloga Tabor), najboljši košarkar Peter Franco (Jadran), naj nogometaš 2013 vratar Edvin Carli (Vesna). Zmagovalce so po panogah določile strokovne komisije trenerjev in izvedencev, kriterij pa je bil, da so športniki Slovenci in da so vsaj pol leta (spomladanski del sezone 2012/2013 ali jesenski del prvenstva 2013/2014) nastopali za naša društva, včlanjena v ZSŠDI.
Za ekipo leta so novinarji Primorskega dnevnika izbrali odbojkarje Sloge Tabor, nagrado za mednarodni dosežek je prejel Sirenin jadralec Jaro Furlani, ki je s slovensko ekipo Team Ceeref Igorja Laha osvojil svetovni naslov v razredu RC44. Priznanje za najboljšega trenerja je prejel še en jadralec, trener Matjaž Antonac, ki je vzgojil vrsto naših odličnih posadk, nazadnje dvojec Jaš Farneti – Simon Sivitz Košuta. Nagrada Brez meja ne-zamejcu je šla Krasovemu nogometašu, Sežancu Radenku Kneževiču, ki igra v Repnu že deset sezon. Te štiri nagrade predstavljajo novost, tako kot mlada upa, specialist v orientacijskem teku, član Gaje Andraž De Luisa, in Poletova kotalkarica Metka Kuk. Kot vedno pa so nagradili tudi najboljše mlade v treh osrednjih športih. Dobitniki so odbojkarica Petra Grgič, odbojkar Jernej Terpin, košarkar Martin Ridolfi in nogometaš Erik Rebula.
Ob tej priložnosti je vsakoletne nagrade za življenjsko delo podelilo tudi Združenje slovenskih športnih društev v Italiji. Prejeli so jih odbornika Cirila Kralj (Sokol) in Boris Salvi (Breg) ter Valov trener Robert Makuc, ki je tudi športni pedagog in predsednik Kajakaškega kluba Šilec.
Openska podelitev je bila pravi šov, za katerega sta poskrbela briljantna voditelja Evgen Ban in Marko Sancin, ki sta besedo predajala tudi novinarju Mariju Čuku v vlogi notarja. Prireditev iz polne dvorane je Primorski dnevnik preko svoje spletne strani celo prenašal v živo, medijska pozornost je bila velika. Prisotnih je bilo več uglednih gostov, med njimi tudi nova generalna konzulka v Trstu Ingrid Sergaš. Na dan, ko se je v Sloveniji začela snežna ujma, je tik pred koncem tudi ministrici za Slovence v zamejstvu in po svetu Tini Komel uspelo počastiti organizatorje, predvideni slavnostni gost, predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije Janez Kocijančič, ki bi moral v spremstvu vodstva ZSŠDI tudi obiskati zamejska društva in njihove športne objekte, pa je zaradi vremenskih razmer obtičal v Ljubljani.
Kakorkoli že, pobuda se širi, je priljubljena in kot kaže bo v prihodnje še pridobivala ugled.
HC

Vsakoletno podeljevanje priznanj našim zaslužnim športnikom

Preberi tudi

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme