Umrl je kapitan Marko Sulli - Sulčič

Že nekaj časa je bolehal, vendar nič ni dalo slutiti, da se bo njegovo zdravstveno stanje tako hitro poslabšalo. Rodil se je 9. decembra 1940 v Trstu, očetu iz Sv. Križa in mami, ki je bila doma iz Dutovelj.
Pomorsko šolo je končal v Piranu leta 1960, po 28 mesecev dolgem vojaškem roku v italijanski mornarici in enoletni službi v pomorski agenciji Mediterranea v Trstu, se je vkrcal in do upokojitve leta 2001 služboval na potniških in trgovskih ladjah, najdlje, 35 let, pa kot poveljnik na tankerjih ameriške družbe Chevron. Tam je leta 1992 dobil tudi častni naslov vice-commodore, kar je največ kar lahko doseže kapitan amriške trgovske flote.
Rajni kapitan Marko Sulčič, ki je sicer velik del svojega življenja preživel na tankerjih po oceanih in morjih vsega sveta, je bil zelo navezan na svojo domačo vas in morje. Bil je aktiven član Slovenskega ribiškega muzeja tržaškega primorja v Križu in je večkrat sodeloval pri pobudah te ustanove. Stalno pa je živel v Fari na Goriškem.
Leta 2010 je pri Goriški in Celjski Mohorjevi družbi izšla njegova izredno zanimiva knjiga z naslovom NAFTA. V njej je prikazal nastanek in razvoj svetovne naftne industrije ter tankerjev, obenem pa orisal pomen in vpliv te energetske surovine na politično in družbeno dogajanje na Bližnjem Vzhodu in drugod po svetu, saj je pri sestavljanju knjige prvi upošteval vsa najdišča nafte in nakazal razvojne možnosti črpanja in izkoriščenja nafte v prihodnjih desetletjih.
Kot je sam pripovedoval ob predstavitvah in v intervjuju za naš tednik, je o tem, kako se pridobiva nafto, največ izvedel v Angoli, kjer je pet let deloval na naftnem polju Takula v Cabindi.
V tem kraju si je pridobil veliko izkušnjo, v njegovem pripovedovanju za Novi glas pa je izpostavil suvereno znanje glede naftne svetovne politike, še kako zanimivo pa je bilo njegovo pričevanje glede skrajne nevarnosti, v kateri je moral večkrat upravljati svojo ladjo. Tako je bilo na primer v času iranske revolucije, ko so islamski skrajneži kratkomalo napadali tankerje v Ormovškem zalivu: “Nekoč so raketirali tanker iz Južne Koreje, ki je bil le nekaj molj pred nami. Raketa je ponoči švignila nad nami in zadela sosednjo ladjo”, je dejal. Skrajno luciden je bil tudi njegov pogled na geopolitične premike naftne industrije: “Zaman je, da zagovarjamo demokratično ureditev ameriške družbe. Naftni koncerni imajo veliko vpliva na izbire, ki jih ameriška administracija izaja v svoji zunanji politiki. ZDA so se razvile v velesilo predvsem zaradi trdne energetske politike… ”
Ženi Heleni in sinu Marku ter ostalim sorodnikom ob izgubi dragega svojca izrekamo iskreno sožalje.

Zgodaj zjutraj na god svetega Petra in Pavla, 29. junija, je v goriški bolnišnici umrl kriški pomorščak in publicist, višji kapitan dolge plovbe Marko Sulli – Sulčič.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme