Šport

Tržaški košarkarji (s 4 tisoč abonenti) po 15 letih spet v A1 ligi

Tržaški košarkarji (s 4 tisoč abonenti) po 15 letih spet v A1 ligi

Začenja se sezona uspešne italijanske košarke na Tržaškem

Za spremembo bomo tokrat presegli okvire naše zamejske športne srenje, v nedeljo bo namreč po polnih 15 letih spet debitiral v najvišji moški italijanski ligi tržaški košarkarski klub Pallacanestro Trieste. V zadnjih letih je v mestu s prihodom bogatih sponzorjev Alma Agenzia per il lavoro in po novem še Allianz navdušenje okoli košarke spet poskočilo, junija pa se je po zmagoslavni sezoni ekipa beneškega trenerja Eugenia Dalmassona, ki moštvo vodi že osem let, v objemu vsega Trsta veselila napredovanja. Pomenljiv je podatek, da so za vrnitev v A1 ligo prodali kar štiri tisoč sezonskih abonmajev, kar je ogromno. Nekatere peterke v tem prvenstvu sploh nimajo dvorane, ki bi sprejela toliko ljudi, vodstvo družbe Alma s furlanskim podjetnikom Gianluco Maurom na čelu pa upravlja sijajni PalaTrieste, v katerem lahko tekme s tribun spremlja do osem tisoč ljudi.
Tržaško društvo ima za sabo dve neverjetni sezoni, v katerih je bilo zmag neprimerno več kot porazov. Pred dvema letoma so v finalu play-offa A2 lige belo-rdeči izgubili proti bolonjskemu Virtusu, ki ga bodo, zanimivo, srečali doma prav v nedeljo ob krstnem nastopu med italijansko smetano, lani pa je bila končnica prvenstva pravi bojni pohod Tržačanov, ki so v finalu odpravili trdoživi Casale Monferrato, v Piemontu so tudi proslavljali prestop.
Po sili razmer so morali postavo poleti močno prilagoditi zahtevam A1 lige, kar pomeni najetje številnih ameriških košarkarjev. Od junakov napredovanja so, poleg trenerskega štaba, ostali simbol kluba Cavaliero, nekdanji reprezentant, pa kapetan Coronica, ki pa bo letos igral malo ali nič, odlični krilni košarkar Da Ros, visoki veteran Cittadini, Gruzijec Janelidze in nadarjeni argentinski organizator igre z italijanskim potnim listom Fernandez. Igralski kader pa so okrepili preverjeni Wright, play-maker, branilca Sanders in Walker, mlado latvijsko krilo Strautins in centri Knox, Mosley ter Hrvat Perić, malodane vsi imajo že izkušnje v Italiji. Seveda bo prva skrb ohranitev ugledne kategorije, poznavalci razmer pa pravijo, da je Trst sestavil zelo dobro ekipo, ki bi se lahko že spogledovala s play-offom ali vsaj čisto mirno sezono v zlati sredini lestvice. Mar se vračajo zlati časi Stefanela?
HC

06.10.2018

Komentarji

Naročite svoj izvod tednika Novi glas

Naročite se na tiskano izdajo tednika Novi glas že danes!

Prireditve

Vremenska napoved

Copyright © 2017 - 2019 Noviglas, Vse pravice pridržane!