Triestina spet meri v B ligo

Tokratna športna tema je morda za ožji krog bralcev, morda pa tudi ne. Med Slovenci v Trstu je zgodovinsko veliko privržencev nogometne ekipe Triestine. Zanje med drugimi goreče navija tudi Prešernov nagrajenec, književnik Miroslav Košuta. Kakorkoli že, letos se je zanimanje za tržaški klub spet skokovito povečalo. Helebarda se namreč poteguje za vrnitev v ugledno B ligo, zdaj je na lestvici B skupine C lige druga. Zgodba je zanimiva tako medijsko kot za širši krog ljubiteljev nogomenta tudi zato, ker v skupni razvrstitvi vodi deželni konkurent Pordenone, ki ga vodi nekdanji trener Tržačanov (ki je še kako prirasel k srcu navijačem rdečih) Attilio Tesser. Skratka, o C ligi se spet veliko govori in piše, nazadnje je pred desetimi dnevi na stadionu Nereo Rocco v Trstu veliki derbi spremljalo s stopnišča kar sedem tisoč ljudi. Pordenone je bil na zelenici naposled pač boljši z 2: 1 in je, s tem da je poletel na deset točk prednosti pred moštvom furlanskega trenerja Massima Pavanela, morda opravil odločilen korak neposrednemu napredovanju naproti. Tržaški nogometaši pa se potegujejo za ugodno izhodišče v play-offu, ki še omogoča dodaten prestop v prestižno drugoligaško druščino. Ta C liga se nam morda zdi neko pol-amatersko tekmovanje, vendar gre v resnici za poklicne športnike in naslednja postaja je B liga, ki je v Italiji izjemno kakovostno prvenstvo. Kot kaže stanje na lestvicah dva meseca pred koncem sezone, je namreč čisto možno, da bi Pordenone (in Triestina) v višjem nadstropju merila moči z Udinesejem, četudi seveda držimo pesti, da bi se Videmčani trenerja Davida Nicole rešili pred izpadom iz A lige.
Da se povrnemo k Triestini, po številnih bankrotih in nezanesljivih lastnikih je nekdanji prvoligaški igralec Mauro Milanese kot menedžer, po pravici povedano, uredil razmere v društvu in ob stoletnici ustanovitve postavil zadeve na svoje mesto, seveda za zdaj za pojme tretjeligaške ravni. Iz Avstralije z zanosom spremlja nastope moštva predsednik kluba in mecen Mario Biasin, Tržačan po rodu, uspešen gradbeni podjetnik, ki je med drugim Milanesejev sorodnik. Ne vemo, kako bi društvena struktura vzdržala v višji ligi, v kateri ni tržaške enajsterice osem let, vendar uprava je, kot kaže, ambiciozna.
Igralski kader sestavljajo profesionalci z vseh koncev države, pa tudi nekateri tujci. Od te sezone pa je duša moštva 31-letni Tržačan Federico Maracchi, izkušen in kvaliteten zvezni igralec. V postavi pa je tudi 23-letni Benečan Roberto Codromaz iz Špetra, ki ima tudi slovensko državljanstvo in nekaj nastopov svojčas v slovenskih mladinskih reprezentancah.
HC

Tokrat o italijanski tržaški nogometni ekipi

Preberi tudi

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme