“Trg povezuje / spoznajmo se!”

Zveza slovenske katoliške prosvete iz Gorice bo meseca junija organizirala prireditev na skupnem trgu Evrope/Transalpina, ki dejansko in simbolično povezuje Gorico in Novo Gorico. Prostor pred novogoriško, nekdanjo severno goriško železniško postajo je kraj najbolj tesnega urbanega stika med mestoma. Trg v mladem mestu je dobil ime po vstopu Slovenije v EU (1. maja 2004). Krasi ga mozaik nove Evrope, ki ga je zasnoval Franko Vecchiet, slovenski umetnik iz Trsta. Trg z mozaikom je postal nov simbol somestja dveh Goric, pa tudi simbol odpravljanja razmejevanj in simbol evropskega združevanja. Zato je projekt dobil ime Trg povezuje/Spoznajmo se!
Kulturni program prireditve se bo pričel v večernih urah in predvideva najprej nastop orkestra gojencev glasbenih šol SCGV Emil Komel, Nova Gorica in goriškega območja. Sledil bo koncert slovenskega ansambla Modrijani. S tem dogodkom bi hkrati obeležili Dan državnosti, ki ga v Sloveniji praznujejo 25. junija, 10. letnico vstopa Slovenije v območje Schengen ter 60-letnico delovanja ZSKP, ki bo pravzaprav prihodnje leto, a to naj bi bil preddogodek praznovanja obletnice. Pri ZSKP želijo, da bi to bil predvsem praznik veselega vzdušja za vse, ki še verjamejo v tvorno sožitje in sodelovanje za boljšo prihodnost naših krajev.
Prireditev bo v petek, 15. junija 2018, s pričetkom ob 19. uri (v primeru slabega vremena v torek, 19. junija).
K projektu sta kot pokrovitelja že pristopili občini Gorica in Nova Gorica. K sodelovanju bodo pristopile še ostale organizacije, ki delujejo v Kulturnem centru Lojze Bratuž.
“Pri ZSKP menimo, da kultura ni dejavnost, ki bi bila ločena od okolja, v katerem živimo. Slovenska ljubiteljska kultura v zamejstvu ima neprecenljivo vrednost, ker ohranja in krepi našo narodno istovetnost, obenem pa – to je najpomembnejše – združuje ljudi. ZSKP je že vrsto let prisotna na pouličnem prazniku Okusi ob meji. S praznikom na trgu Evrope pa bi presegli mejo in tako okrepili medsebojno sodelovanje”, še piše v tiskovnem sporočilu.

Gorica / Praznik na Trgu Evrope v organizaciji Zveze slovenske katoliške prosvete

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme