Trajnostna moda slovenskih in italijanskih ustvarjalk

Piše: Kat

PROJEKT D: Manjši modni sejem v Semeniški ulici v Gorici

Na “press day” oz. medijskem dnevu med milanskim tednom mode sta goriški podjetnici, fotografinja Dominique Pozzo in blogerka Dragana Radošević našli navdih za svoj Projekt D. Gre za tridnevni dogodek, manjši sejem modnih obrtnikov, ki bo potekal v showroomu v Semeniški ulici od 20. do 22. oktobra. Organizatorki predstavljata javnosti kolekcije manj znanih modnih ustvarjalcev iz Slovenije in dežele FJk. Gre za “edinstven dogodek, ki daje glas dvema državama in dvema slogovno različnima realnostima,” sta razložili podjetnici, ki nameravata ustvariti “most” med modnimi obrtniki, mediji in kupci. Cilj projekta je tudi ozaveščati udeležence in javnost, jih nagovoriti, da začnejo kupovati lokalno in razmišljati o trajnosti oblačil in modnih dodakov s posebnim poudarkom na izbiri materialov.

Dragana Radošević je v Bosni rojena blogerka, ki je dalj časa živela v Sloveniji, sedaj pa že vrsto let biva na Goriškem in redno sodeluje s fotografinjo Dominique Pozzo. Slednja se je v zadnjih letih specializirala na področju fotografskih storitev za podjetja in njihova družbena omrežja. Na dogodku sta včeraj časnikarjem predstavili “profesionalne” obrtnike, torej tiste, ki se z ustvarjanjem modnih izdelkov ne ukvarjajo v prostem času, ampak so iz tega ustvarili posel. “Iskanje nam je vzelo veliko časa, saj sprva nisva z lahkoto našli veliko modnih obrtnikov v FJk, vendar sva vztrajali. Ko je bil seznam končan, sva jih tudi osebno spoznali in si od blizu ogledali njihove izdelke. Nekateri ustvarjalci so takoj pristopili k najinemu projektu, drugi pa so se odločili, da bodo počakali naslednjo izdajo Projekta D,” je povedala blogerka.

Obrtnike sta pobudnici projekta zbrali na podlagi kvalitete izdelkov in Dominique Pozzo je o njih navušeno spregovorila. Maja in Petra Oblak iz Sežane predstavljata svojo modno kolekcijo oblačil in nakita pod blagovno znamko Oserose: v ospredju so strukturirani plašči, jakne, obleke, poudarek pa je na materialih, ki so visokokakovostni, trajnostni in udobni na koži. Lacibi je blagovna znamka Cinzie Cibin iz Pordenona, ki prav tako uporablja kakovostne in tudi reciklirane tkanine. Zelo zanimive so torbice Tine Vranež iz Izole – modna ustvarjalka v svojih izdelkih iz odpornih materialov postavlja v ospredje “lepoto nepopolnosti”. Torbice znamke Fi by Gaja so iz trajnostnih materialov, ki so prijazni do okolja in živih bitij. Ustvarjalka Gaja Hanzel iz Sežane, ki stanuje v Gorici, nam je povedala, da za izdelavo torb uporablja npr. organski material iz kaktusa, ki je odlična veganska alternativa usnju, material, narejen iz odpadnih vlaken ananasovih listov in poseben material iz celuloze, ki vsebuje tudi lateks, zaradi katerega postane vzdržljiv in prilagodljiv, torej ohrani obliko ob stiku z vodo in se ne razbarva ali raztopi. V prostorih v Semeniški ulici se predstavljajo tudi Videmčanka Ambra Tilatti s svojo znamko Adelaide 1931, ustvarjalka dragocenega nakita Uršula Rihtar, ki ima svoj studio v Ljubljani, drzna modna ustvarjalka Lara Bernot iz Kamnika, blagovna znamka Amabilia iz Renč, ki po naročilu izdeluje spodnje perilo iz zelo kakovostnih materialov, in blagovna znamka L’oca Bianca ed Altre Storie izjemno kreativne gospe iz San Denieleja, ki ima v svojem podjetju zaposlenih devet žensk, s katerimi izdeluje čudovite angelčke, nakit in beležke ter zvezke iz dragocenega papirja iz Matere.

Projekt D je nastal pod pokroviteljstvom SDGZ in Spirit, slovenske javne agencije za spodbujanje podjetništva, drugi partnerji pa so še podjetja Live Dimension Andreja Čevdka, PL interior design Petra Custrina in Goriziana Caffe’. Zadnji dan bo od 10.30 do 18.30 modni sejem odprt prav vsem radovednežem, ki bodo lahko razstavljene izdelke tudi kupili. V soboto popoldne bo tam prisotna tudi Helena Pertot, svetovalka za podobo, osebna stilistka in izvedenka za armokromijo. Organizatorki sta dejali, da sta tokrat predstavili zgodbe uspešnih žensk, ki so z vztrajnostjo uresničile svoje “modne sanje” in postale podjetnice, odprte sodelovanju in mreženju. Projekt nameravata še večkrat ponoviti, letos že v božičnem času; to je torej le začetek Projekta D.  “Živimo v res strateškem kraju, ki ima veliko razvojnega potenciala. Želiva združiti dva svetova in dve kulturi,” sta poudarili Dragana in Dominique.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme