Torta z robidnicami

Krhko testo: 300 g moke, 150 g sladkorja (lahko 100 g belega in 50 g rjavega), 1 jajce, 200 g masla, 1 vanilijev sladkor

Za nadev: 600 g robidnic, šilce ruma, naribana limonina lupinica, malo limoninega soka, 1 vanilija, po potrebi malo krušnih ali piškotnih drobtinic, 3-4 žlice sladkorja

Za preliv: 180 g jedilne čokolade

  • Na deski ali v skledi v presejano moko zareži mrzlo maslo iz hladilnika, dodaj ostale sestavine in hitro zgneti gladko testo. Naj vsaj pol ure počiva pokrito v hladilniku.
  • Robidnice pretlači, da postane zmes, in dodaj vse ostale sestavine.
  • Čokolado raztopi na vodni kopeli.
  • Testo razvaljaj in obloži tortni model, prelij z raztopljeno čokolado, daj po vrhu nadev z robidnicami in ga enakomerno poravnaj. Odvečne robove krhkega testa obreži in iz njih naredi majhne okraske ali trakove, da z njimi okrasiš torto.
  • Peci 30 minut pri 180° C.


Robidnice so izreden antioksidant, bogate tudi z vitamini A, B9 in C, in avgust je ravno čas, ko se nam ob obronkih gozdov in gozdnih poteh ponujajo ti grozdi žlahtnih črnih sadežev.
In kaj pravi pater Simon Ašič o robidnicah“Sadeži, sveži, predelani ali vloženi pomagajo, da živčni ljudje kmalu zaspijo. So odlično hranilo za kri”.

 Mirjam Simčič

Primerna za avgustovske dni

Preberi tudi

Naturopatski nasveti (477)

Naturopatski nasveti

Naturopatski nasveti (478)

Naturopatski nasveti

Juliana – Peš okoli Julijskih Alp (33)

Juliana - Peš okoli Julijskih Alp

Naturopatski nasveti (472)

Naturopatski nasveti

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme