Tony Hadley se je ob morju pogovarjal z luno in zvezdami

V Gradežu se upešno nadaljuje niz glasbenih dogodkov OndeaSea, ki jih je kulturno društvo Euritmica vključilo v letošnji festival Onde Mediterranee. Na nabrežju Nazario Sauro je v torek, 25. junija, stopil na oder Tony Hadley, prava glasbena legenda iz osemdesetih let, predstavnik najbolj izpiljenih, romantičnih, elegantnih in pop primesi new wave glasbe, protagonist in izjemen izvajalec glasbenih prvencev, kot so Through the barricades, Gold in True. Hadley je širokemu občinstvu znan še posebno kot “frontman” angleške skupine Spandau Ballet, ki je v osemdesetih letih prejšnjega stoletja v uspehu neposredno tekmovala z Duran Duran, drugo zvezdo angleške new wave in synth pop glasbe. Na torkovem koncertu je Hadley italijanskemu občinstvu, ki ga očitno ni pozabilo in je množično zasedlo prostor med morjem in luno na vročem gradeškem nabrežju, predstavil pesmi s svoje zadnje plošče Talking To The Moon, ki jih izvaja med turnejo Tonight Belong To Us Tour.
Tony Hadley je začel svoj nastop malo po 21.30. Kljub visoki temperaturi je nosil eleganten temnomoder komplet in ob spremljavi treh izjemnih glasbenikov zapel svoje nove pesmi in lep izbor uspešnic Spandau Ballet. Med petjem je občinstvo spretno zabaval s skeči in pripovedovanjem simpatičnih anekdot; povedal je, da mu je Gradež všeč, obožuje italijansko hrano in vino, belo in rdeče, velik aplavz si je zaslužil še posebno, ko je rekel, da si bo po koncertu privoščil še “šnopček”. Izkazal se je tudi v čudoviti reinterpretaciji pesmi With Or Without you Ircev U2, med katero je dokazal, še posebno med refrenom, da njegov glas še vedno ohranja moč in značilen vokalni ton. Hadley je zapel tudi v spomin na ameriškega kitarista in pevca Toma Pettyja, voditelja zgodovinske skupine Heartbreakers, ki je lani umrl za posledicami nenamernega prevelikega uživanja zdravil. Občuteno je zapel Free Fallin’, eno najbolj slavnih Pettyjevih pesmi, nato pa se je vrnil v sedanjost s skladbo, po kateri se letošnja turneja imenuje – Tonight Belong To Us, in še s čudovito Trough The Barricades, iz obdobja Spandau Ballet, med katero je zapel v duu z glasbenico in pevko Lili Gonzales, ki je za nekaj minut zapustila svoje mesto za tolkali, da bi podarila navzočim nepozabne trenutke čiste nostalgije.
Pesmi so se med večerom dinamično vrstile. Hadley je še povedal, da med vsakim svojim nastopom izvede pesem skupine Queen, legendarne angleške skupine, ki mu je še posebno pri srcu in s člani katere vzdržuje dragocene prijateljske odnose. Za tokratni koncert je izbral pesem Crazy Little Thig Called Love, ki jo je zapel v izvirnem “stilu Elvisa Presleya” in med katero je v istem stilu improviziral nekaj plesnih korakov – verjetno je bil ta edini neuglašeni trenutek koncerta, med katerim je marsikateri poznavalec Queenov zavihnil nos. Na koncu je ponudil še dve poslastici: slavni pesmi Spandau Ballet True in Gold, ki sta ob vsesplošnem zadovoljstvu prisotnih sklenili torkov Hadleyjev nastop. (…)
Cel zapis v tiskani izdaji

Katja Ferletič: Gradež / Festival Onde Mediterranee

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme