Tish na odru v Pevmskem parku

Piše: SD

Gorica / Koncert iz niza Palchi nei Parchi

Palchi nei Parchi je pobuda, ki je nastala poleti 2020 in ponuja pester spekter dogodkov od plesa do glasbe in gledališča. Značilnost projekta, ki sta ga financirala Centralna uprava za kulturo in šport ter dežela FJK, zamislila pa si ga je gozdna uprava, so poletni kulturni večeri, ki potekajo v naravi, v naših parkih, gozdovih in hribih: od Matajurja prek raznih krajev videmske pokrajine in Goriške vse do slovenskih gozdov.

V petek zvečer, 28. julija 2023, je bila na vrsti Gorica, točneje Pevmski park. Za organizacijo koncerta na travniku ob Soči je poskrbel Kulturni dom, zvezda večera pa je bila mlada pevka Tish, ki je privabila številno in navdušeno občinstvo.

Palchi nei parchi predvideva tudi kratko rubriko pred začetkom posameznih prireditev: večere odpirajo krajša predavanja o okolju in naravi. Tokrat je bil na vrsti poznavalec dreves in rastlin Paolo Lenardon, član goriškega gozdarskega inšpektorata, ki je na kratko spregovoril o vrstah hrastov v naši deželi. Nato je na oder stopila Tish (Tijana Borić), 23-letna Goričanka srbskega rodu, ki je v letih 2018 in 2019 sodelovala v televizijski resničnostni oddaji Amici. Tish igra več glasbil, zaslovela pa je zaradi svojega glasu: po oddaji Amici je podpisala pogodbo z založniško hišo Sony Music Entertainment in nato izdala dva albuma, Tish (2019) in Under the dots (2021). Trenutno ustvarja in občasno nastopa v rojstnem kraju. Domačemu občinstvu je ponudila izbor soulovskih pesmi, kot je nakazoval že naslov večera Salto nel tempo con il Soul: izvedla je klasične pesmi tega žanra, na primer Rehab pokojne britanske pevke Amy Winehouse in pa brezčasno Ain’t no sunshine where she’s gone (Bill Withers). Vsem pesmim je dodala svoj pečat, razpoznavni odtis svojega glasu. Poslušalci so se živahno in navdušeno odzivali na šov mlade pevke, ki je med nastopom tudi tekala po travniku in jih pozdravljala. Spremljali so jo štirje mladi slovenski glasbeniki, ki sestavljajo njen novi bend, in obogatili glasbeni večer.

Naslednji dogodek z naslovom From Rome to Buenos Aires bo že v četrtek, 3. avgusta, zopet v Pevmskem parku: nastopil bo deželni orkester FJK pod vodstvom dirigenta Vita Clementeja. Vstop je prost, vabljeni pa vsi, ki se želijo udeležiti prijetnega poletnega glasbenega večera v naravi.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme