Tea Ugrin je kandidat za Rio

Komaj 15-letna Tea Ugrin, rodila se je 12. junija 1998, je kljub rosno mladim letom v absolutnem merilu že najboljša v Italiji v športni gimnastiki. To ni subjektivna ocena, pač pa tako pravijo rezultati, saj je konec maja na državnem prvenstvu v Anconi postala članska prvakinja tako v mnogoboju (prestižna kombinacija vseh telovadnih zvrsti) kot na gredi. Tržaška Slovenka se je pred nekaj dnevi vrnila z uglednega tekmovanja EYOF, evropskega festivala olimpijske mladine, nekakšnega mladinskega evropskega prvenstva, na katerem je ob koncu sijajne sezone dodala še bronasto odličje na dvovišinski bradlji. Že ta uvod kaže, da je upešna v več disciplinah, le v preskoku še malce zaostaja, kar pa je normalno glede na izjemno drobno postavo (146cm, 35kg).
Po prvih korakih splošne gibalne dejavnosti se je Tea predala športni gimnastiki in se zapisala tržaškemu društvu Artistica 81 že pri osmih letih. Že od začetka je kazala tako talent kot pozitiven značaj, vztrajnost in izrazite delovne navade, pravita njena glavna trenerja, zakonca Diego Pecar in Teresa Macri', profesorja športne vzgoje, ki upravljata klub in tesno, toda odlično opremljeno telovadnico pri Svetem Jakobu v Trstu. Razvoj Ugrinove je bil postopen, hkrati pa silovit, saj je dosegla že veliko, četudi ima pred sabo še bistveno ambicioznejše izzive. Pri Artistici 81 se v povezavi z njo odkrito govori o olimpijskih igrah v Rio de Janeiru 2016, ko bo stara idealnih 18 let. Iz društvenih vrst so se v preteklosti že dokopale do najprestižnejšega tekmovanja s petimi krogi Martina Bremini (Sydney 2000), ki je bila tako kot zdaj Tea državna prvakinja daljnega leta 1997, in Francesca Benolli ter Federica Macri' (Peking 2008), ki pa sta vso svojo kariero preživeli malce v senci vrhunske šampionke, nekdanje svetovne prvakinje Vanesse Ferrari. Skratka, prava kovačnica vrhunskih telovadk.
Tea Ugrin, ki obiskuje pedagoški licej Carducci s statusom športnice, preživi v telovadnici kar 32 ur tedensko, kar je ogromno, prava služba – šestkrat tedensko po približno pet ur! Za sabo ima družino, ki jo podpira konstruktivno in nevsiljivo, odličen športnik je ne nazadnje tudi starejši brat, jadralec mednarodnega formata Matija. Za športno gimnastiko vemo, da je težaški šport, da se kariera izčrpa zelo zgodaj in da je treba torej največ vložiti v najstniških letih, ko vrstniki živijo mnogo bolj brezskrbno in razposajeno. Olimpijski kandidat pa se v teh letih ukvarja z res naporno vsakodnevno obveznostjo, da ne rečemo celo z odrekanji. Trener Pecar je ob obisku v svoji dvorani, v kateri vzgaja kar 450 najmlajših športnic in športnikov, dejal, da se je treba dobro zavedati, da lahko še tako natančno in nepopustljivo zasnovano delo v vsakem trenutku pokvari preprost zvin gležnja, tako da sta potrebni tudi določena trdnost, hkrati pa neobremenjenost. V isti sapi pa je povedal, da ima Tea res vse možnosti in adute, da uspe. Pomembna bo že naslednja sezona, ko bo ob običajnih nastopih z reprezentanco in sodelovanju v državni ekipni A1 ligi (Tržačanke so bile letos tu četrte) cilj svetovno prvenstvo oktobra 2014. Do Brazilije in olimpijade je torej pot še dolga, smer pa je prava. Mladi slovenski telovadki želimo vso srečo, o njej bomo zagotovo še pisali.
HC

Tea Ugrin je kandidat za Rio 2016

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme