Sveti Križ / Oratorij v Slomškovem domu

Kot vsako leto je bilo tudi tokratno poletje za otroke v Križu razposajeno. Za radostno vzdušje v vročem juliju je že četrtič zapored poskrbel dušni pastir iz Svetega Križa, g. Maks Suard, prireditelj in dejanska duša poletnega oratorija, ki se ga je prejšnji teden udeležilo 15 osnovnošolskih otrok. “Obiskovalci so bili po večini vaščani, zanje je vsak dan skrbelo deset animatorjev. Osrednje dejavnosti so se kot po navadi zvrstile v prostorih Slomškovega doma, osrednja atrakcija je bil kot vedno bazen”, nam je povedal ob koncu letošnje oratorijske dejavnosti, ki je kot po tradiciji kljubovala tropskemu kriškemu poletju.
Čeprav je struktura Slomškovega doma izredno prikladna lokacija za tovrstno vzgojno dejavnost, ki jo je dopolnjevala tudi delavnica za izdelke iz gline pod mentorstvom domačinke Anice Pahor, šestdnevni program ni potekal izključno med njegovimi zidovi oziroma na njegovem dvorišču. “Otrokom navadno nudimo še vrsto ekskurzij s poučnim ciljem. Lani smo si ogledali remizo openskega tramvaja, letos pa smo se odpravili na kmetijo v Zagradec, da bi otroci pobliže spoznali kmetijsko bogastvo naših krajev. V petek smo se odpravili na izlet na bližnji vrh Sv. Primoža, nato pa po gozdu do Proseka. V soboto, 14. julija, so konec oratorija spremljali mokre igre in nagrajevanje”. Kriški dušni pastir je obenem spomnil, da bo od 25. julija do 4. avgusta tradicionalni poletni tabor za srednje in višješolce v Bohinju.
G. Maksu Suardu je štafetno palico kriškega oratorija podal g. Tone Bedenčič, “ki je bil v bistvu pobudnik te vzgojne filozofije med mladimi na Tržaškem”. Duhovnika smo zato vprašali, ali je v svojih otroških in mladinskih letih pogrešal možnost takega druženja. “Takrat po župnijah oratorij ni bil zelo razširjen pojem. Zanemarjalo se je tako okolje, ki bi mladim približalo radostno dimenzijo Cerkve. Ta manko je najbrž med mladini botroval prepričanju, da sta Cerkev in njena organiziranost po večini skupek togih obveznosti. V drugačno poslanstvo Cerkve in v pravšnjost takega dela z mladino je trdno verjel Don Bosco”, je pojasnil kriški dušni pastir, ki se sicer tudi med letom trudi, da bi bila vaška mladina ob številnih obšolskih dejavnostih enkrat tedensko deležna oratorijskega okolja.
G. Suard se je v pogovoru z našim tednikom zaustavil tudi ob nedavnem praznovanju tedna kriških zavetnikov sv. Petra in Pavla, ko je slovesno službo božjo daroval g. Metod Lampe, dušni pastir v Mačkojah. “Po vaških ulicah se je vila procesija, v Slomškovem domu pa smo v sodelovanju z društvom Jadro iz Ronk priredili razstavo umetnikov iz Laškega”.
IG

Delo z mladimi po zgledu Don Bosca

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme