Sveta maša in srečanje s škofom Trevisijem

Piše:

ŠkofijaSv. Frančišek Saleški, zavetnik časnikarjev

Ob prazniku sv. Frančiška Saleškega, zavetnika časnikarjev, smo se novinarji zbrali v prostorih tržaške škofije, kjer je v tamkajšnji kapeli škof Henrik Trevisi najprej daroval sv. mašo. V homiliji je spregovoril o temnih časih, ki jih doživljamo. Priča smo veliki žalosti, grozotam, ki jih prinašajo vojne, zato se mora vsak od nas truditi, da naredi nekaj dobrega in po vesti prispeva za mir. Tako vodilo morajo imeti tudi časnikarji, je dejal Trevisi in posvetil misel časnikarjem na fronti, ki nam v težkih razmerah poročajo, kaj se dogaja, in širijo resnico. Spomnil se je tudi 30. obletnice smrti časnikarjev Marca Luchette, Alessandra Saše Ote in Daria D’Angela, ki so izgubili življenje januarja 1994 v Mostarju.

Sledil je tradicionalni pogovor s škofom in časnikarji, ki ga je vodil predsednik časnikarske zbornice Cristiano Degano. To je bilo tudi prvo srečanje take vrste s škofom Trevisijem, ki je prišel v tržaško škofijo aprila lani. Prisotnim je razkril, da je spoznal več ljudi in bogato tržaško stvarnost in da je res vesel, da so ga namestili v naše mesto v zalivu. V mestu so tudi težave (predvsem je omenjal migrantsko krizo) in te je treba živeti, tudi če so takih razsežnosti, da jih bomo težko rešili sami. Vsak pa lahko naredi marsikaj dobrega za človeštvo, je opozoril Trevisi in še povedal, kako je spoznal dosti prostovoljcev (npr. zdravnikov), ki si ob delu, družini itd. močno prizadevajo, da bi pomagali tudi tem nesrečnim prebežnikom. Trst ima zato veliko srce, je poudaril škof in obenem pozval, naj se na kočljive teme ne odzivamo z živo jezo, ampak jih vidimo kot priložnost, da spoznamo dobrodelnost in sočustvujemo z bližnjim.

Tema letošnjega srečanja s škofom in mediji je bila umetna inteligenca in kako ta vpliva na naše življenje. Z naprednimi tehničnimi sredstvi ima danes časnikar še pomembnejšo vlogo varuha resnice in kakovostnih informacij, je srečanje uvedel Degano, ki je z zaskrbljenostjo povedal, kako se lažne novice in trditve širijo tudi z umetno inteligenco oz. z uporabo Chat GPT. Na ta novi svet oz. galaksijo umetne inteligence je treba gledati kritično, je povedal škof. Ne smemo pozabiti, da so ti pripomočki v lasti velikanov, ki jim je pomemben profit in se posledično tako tudi obnašajo ter lahko zavajajo družbo. Treba je razumeti, da prinašajo prednosti in nevarnosti kot vsak znanstveni in tehnološki napredek. Tega se ne smemo bati, je dajal škof, ki je spomnil, da je Trst tudi mesto znanosti, na kar moramo biti ponosni. Znanost in tehnika izboljšujeta življenje s procesi, ki jih ne bomo ustavili. S tem je treba sobivati in jih spremljati s pozornostjo. Seveda znanost v slabih rokah lahko povzroča tudi veliko škode, vendar je tudi človeška inteligenca lahko uporabljena slabo oz. v slabe namene. Ohraniti je treba človeški stik, sočustvovanje, bližino, ne smemo se odtujiti od resničnosti in duhovnosti. To bi bila velika napaka, je poudaril škof, ki je omenil, kako nekatere države že uporabljajo umetno inteligenco za izdelavo profilov oseb in prek njih odločajo o prihodnosti teh posameznikov, kar je popoln absurd. Če je kdo naredil kakšno neumnost, je lahko hitro zaznamovan kot nevaren ali neprimeren za neko delo itd. Na ta način propade vsaka oblika človeškega pogovora, stika in duhovnosti. Ne smemo si dovoliti družbe, ki ne bi globlje spoznala posameznikove zgodbe, ampak jo obdelala le s podatki in tako izločala iz družbe ljudi, ki so mogoče doživljali stisko v določenem trenutku življenja.

V ta družbeni kontekst spada tudi delo časnikarja, ki mora gledati naprej kritično na družbo, nato pa vzgajati bralce, da so tudi sami kritični in da v zanesljivih virih in informacijah iščejo pot do resnice.

Papež bo julija v Trstu

STA
Fotografija: STA

Papež Frančišek bo v nedeljo, 7. julija, obiskal Trst, je sporočila Italijanska škofovska konferenca. Že na srečanju s časnikarji nas je msgr. Trevisi spomnil, da bo letos julija v Trstu potekal 50. Socialni teden katoličanov v Italiji in napovedal morebitni prihod papeža Frančiška. Napoved so kasneje s škofovske konference tudi potrdili. Papež bo ob tej priložnosti daroval sveto mašo na Velikem trgu in sklenil odmeven dogodek, ki bo potekal v mestu v zalivu od 3. do 7. julija.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme