Sv. Ana naj varuje in brani vsega hudega domačo skupnost

Piše: IK Fotografije: Lovrenc Peršolja

Pevma Slovesnost ob prazniku farne zavetnice

Kljub grenki resnici, da se kot povsod tudi v Pevmi redčijo vrste vernikov, so domačini v nedeljo, 30. julija 2023, slovesno obeležili praznik domače farne zavetnice sv. Ane. Kot vsakič se je ob tej priložnosti, pred občuteno svečanostjo in po njej, v zvoniku pevmske cerkve, za katero zgledno kot cerkovnik skrbi gospod Florijan Vogrič, oglašalo veselo pritrkavanje. Tokrat so se na vaški zvonik povzpeli pritrkovalci iz goriškega Podturna in ustvarili praznično ozračje. V domačem božjem hramu, katerega notranjščino je s tematsko pomembnimi motivi krasno poslikal Tone Kralj (1900-1975) l. 1934 (sem je v najhujših časih fašističnega terorja prišel na povabilo takratnega župnika Jožeta Abrama), se je zbralo nekaj več ljudi kot ponavadi. Očitno so krajani, pa tudi ljudje iz bližnje okolice, navezani na to cerkev, v kateri je Tone Kralj fresko, posvečeno novi zavetnici sv. Ani, ko stopa za hčerko Marijo, naslikal l. 1963 v levem stranskem oltarju, sv. Silvestra, zavetnika nekdanje cerkve, pa je postavil na častno mesto v prezbiteriju. (Bralce naj spomnimo, da je Kraljeve poslikave v pevmski cerkvi in drugih cerkvah v naši deželi podrobno opisala umetnostna zgodovinarka Verena Koršič Zorn v čudoviti knjigi Tone Kralj s podnaslovom Cerkvene poslikave na Tržaškem, Goriškem in v Kanalski dolini. Reprezentančna publikacija, ki jo krasijo imenitne fotografije goriškega fotografa Carla Sclauzera, je izšla pri Goriški Mohorjevi družbi l. 2008 in kasneje doživela tudi ponatis.)

Letos je svečano mašno daritev ob 9. uri vodil mladi pater Jan Cvetek, že nekaj časa pomočnik župnijskega upravitelja Marijana Markežiča. Žal tudi tokrat ni bilo ob mašniku pri oltarju nobenega strežnika (le kam izginejo vsi prvoobhajanci in birmanci?). Na koru pa so se pevcem, ki neutrudno in požrtvovalno že dolgo vrsto desetletij Bogu v čast vse leto plemenitijo nedeljske sv. maše, pridružili še pevci z Jazbin, Krminskega in iz Gorice, tako da je bilo petje še bogatejše in polnejše. Združeni zbor je kot vedno z mladostniškim zanosom vodil vsem poznani pevovodja Zdravko Klanjšček, ki je tudi prispeval solistično točko ter solidno spremljal na orgle skrbno zbrane pesmi. Posebno slovesno sta se oglasili vstopna v čast sv. Ani in mogočna Hvala večnemu Bogu ob koncu svečanosti. Pater Jan, ki je v homiliji nekaj misli povedal tudi v italijanščini, se je v razmišljanju navezal na Marijine starše, sv. Ano in Joahima, ki naj bodo s svojim svetniškim zgledom vzor vsem staršem in naj povežejo vso verno pevmsko skupnost. Po obhajilu se je ob lepem petju zbora vila procesija z Najsvetejšim iz cerkve na njeno dvorišče, kjer je bil pod lipo, starodavnim simbolom slovenstva, postavljen oltar na kamniti mizi. Pri njem so si sledili branje berila in nekdanje priprošnje, ki jih nismo že dolgo časa slišali, da bi Bog branil kraj pred vremenskimi ujmami, boleznimi, vojno in da bi naklonil dobro letino. Verniki so se nato v procesiji vrnili v božji hram, kjer so bili še molitve v spravo za bogokletje in blagoslov.

Po lepi slovenski navadi se je tudi letošnja svečanost v čast zavetnici sv. Ani končala s prijetnim druženjem ob obloženih mizah, za kar so poskrbele marljive, delavne roke domačink, ki so zelo pazile, da je vse potekalo v najlepšem redu. Domači vinarji pa so ponudili žlahtno kapljico.

Kot vsako leto je Praznik sv. Ane, ki ga prireja Športno-kulturno središče Pevma v sodelovanju z Združenjem Krajevna skupnost Pevma – Štmaver – Oslavje, Župnijo sv. Mavra in Silvestra, Združenjem pridelovalcev rebule – Oslavje in Turističnim društvom Solkan,  pod pokroviteljstvom Občine Gorica, trajal tri dni. Prvi dan je bil na vrsti turnir v odbojki 3 x 3, 11. memorial David Sossou, v spomin na prerano umrlega priljubljenega učitelja, drugi dan, v soboto, 29. julija, pa kulturni večer z odprtjem razstave Poklon Juriju Uršiču, kolesarskemu asu (1942-1982), ki je že bila v goriškem Kulturnem domu oktobra 2022 ob 80-letnici rojstva in 40-letnici prerane športnikove smrti. Poleg vrste fotografij je bilo v Pevmi razstavljeno tudi kolo, s katerim je Uršič kolesaril v začetku 60. let prejšnjega stoletja. O tem večkrat pozabljenem kolesarju iz naših logov, ki je bil dobitnik srebrne olimpijske kolajne v Tokiu l. 1964, je, ob posnetkih iz njegovega življenja, dvojezično izčrpno spregovoril Vili Prinčič, pisec mnogih dragocenih publikacij o krajevni zgodovini in ljudeh in tudi avtor besedila zgibanke, ki je izšla ob omenjeni razstavi v Gorici. Udeleženci večera, med katerimi je bila tudi Uršičeva sestra Ketty, so si nazadnje ogledali še zelo zanimiv dokumentarni film Skrivnosti izvirov v Solkanu, ki ga je pripravil Miran Brumat. Tudi iz posnetih pogovorov s starejšimi Solkanci so s filmskega platna spoznali stare zgradbe na “naši bistri hčeri planin”, papirnice, mostove, ki so nekdaj vodili čez Sočo, ptice, ki so jo preletavale, pa tudi odkrili solkanske vodne izvire. Nazadnje so si prisotni čvrsto privezali dušo s slastnim golažem iz merjasca s polento. Imenitno ga je pripravil novoizvoljeni predsednik Lovske družine Pevma, Robert Prinčič, ki je nasledil dolgoletnemu vodji domačih lovcev Mariu Leopoliju.

Preberi tudi

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Najbolj brano

Prireditve

Vreme