Stare jedi v novih loncih (3)

V Štandrežu je živela teta Lojzka. Imela je močan značaj in bister um, bila je pridna gospodinja, dobra žena in kmetica. Vsak dan se je trudila in skrbno obdelovala svoj vrt: pridelovala je čudovito zelenjavo, nekaj je je obdržala za domačo uporabo, drugo pa je z vozičkom peljala na zbirališče “pri vagi”, kjer je svoj pridelek prodajala. Tam so trgovci od štandreških kmetov kupovali velike količine zelenjave, ki so jih nato s tovornjaki peljali na tržnico v Trst. Zelenjava iz Štandreža je bila od nekdaj znana po visoki kakovosti in svežini, zato so jo meščani radi kupovali. Tudi pridelek tete Lojzke je bil visokokakovosten, njen vrt je bil “kot speglan”, brez plevela in kamnov. Imela je čudovit radič, solato, peteršilj in velike količine stročjega fižola – “fižoletov”.
Teta je bila poročena s stricem Poldom, ki je bil, kar se tiče jedi, izredno zahteven in še posebno izbirčen. Teta Lojzka mu je vsak dan s kolesom nosila kosilo v službo, tako kot je to v tistih časih počenjalo veliko žena. Doma mu je pripravila zelenjavno juho ali testenine, zraven pa je bil vedno tudi “šušpajz” oz. prikuha. Kosilo je dala v majhen, svetlomoder, emajliran lonček – “gavetko”, ki je bil razdeljen na dva dela: v spodnji, večji prostor je namestila glavno jed, na vrhu, pod pokrovom, pa je bil prostor za prikuho. Za pripravo prikuhe je teta izbirala najlepšo zelenjavo iz svojega vrta in trudila se je, da je bila jed kar se da raznolika. Imela pa je neizmerno sitnega moža. Stric Poldo je vsak dan pojedel testenine, prikuho pa je vedno prinesel v svoji gavetki domov, saj je trdil, da je bila zelenjava preslana, prekisla, prekuhana ali preveč trda.
Prišel je čas, ko je imela teta v svojem vrtu veliko stročjega fižola, zato se je odločila, da bo z njim pripravila okusno jed in s tem poskusila končno moža zadovoljiti. Fižol je skrbno skuhala in obelila, kosilo je spravila v “gavetko” in se s kolesom odpravila k možu, ki je odkril pokrov in zabrundal: tudi “fižoleti” so prišli v lončku spet domov! Tedaj pa je bilo teti Lojzki dovolj. Odločila se je, da bo končno svojega moža naučila olike in spoštovanja do hrane in svoje žene. Tako je naslednji dan, kot po navadi, pripravila glavno jed, v zgornji prostor lončka pa je natrosila kamenčke. Kosilo je nesla možu, mu ga izročila in odločno izjavila: “Ker si tako izbirčen in ti ni nikoli nič po godu, upam, da ti bo to, kar sem danes pripravila, všeč”! Stric Poldo je za kosilo odprl svoj lonček in začudeno ostrmel. Zvečer se je vrnil domov in bil nenavadno prijazen s svojo ženo, naslednji dan pa so bili “fižoleti” dobri. Od tedaj dalje je vedno nosil domov prazno “gavetko”, saj se od kamenja ne živi!
Tudi pri nas je zdaj čas za stročji fižol, tako smo poskusili pripraviti “fižolete” po receptu tete Lojzke. Skrbno smo jih nabrali, očistili, pripravili in lepo servirali na lepih krožnikih, zelo verjetno pa imata moja otroka v sebi močne sledi stričevega DNK-ja, saj sta fižolete zavrnila in poslala direktno nazaj pošiljatelju. Niti pokusila jih nista, niti videti jih nista hotela. Torej enostavno, čista polomija! Pozitivno je bilo le to, da sta, čudo prečudo, krožnike sama nesla v kuhinjo, za kar se moram po navadi kregati. Verjemite, fižoleti tete Lojzke so zelo dobri in, če želite tudi vi testirati svojo stopnjo izbirčnosti, sledi recept in seveda: “Bog žegnaj”!
“FIŽOLETI” TETE LOJZKE
Sestavine:
1 kg stročjega fižola, olivno olje, 2 stroka česna, 1 velik paradižnik (ali 15 češnjevcev zrezanih na koščke), sol, poper, pol pesti peteršilja.
Priprava:
Fižol očistimo in zrežemo na približno 3 cm dolge koščke, nato jih operemo. V lonec damo olivno olje, nato še grobo sesekljan česen, ki ga bomo odstranili, ko začne dišati. Dodamo stročji fižol in paradižnik zrezan na koščke, sol, poper in približno pol kozarca vode. Lonec pokrijemo in fižol kuhamo na nizkem ognju približno 30 minut. Dodamo sesekljan peteršilj in pol žlice moke, stolčene v mrzli vodi. Pazljivo premešamo in kuhamo še dobrih deset minut.

Piše Katja Ferletič / “FIŽOLETI” TETE LOJZKE

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme