Stare jedi v novih loncih (2)

Doma imamo polno hišo igrač. Igrače so v dnevni sobi, igrače so v spalnicah, najdemo jih v topli gredi na vrtu, v grmu za hišo, v bazenčku, tudi v kopalnici se zlahka zgodi, da z boso nogo stopimo na mikroskopično lego kocko ali na kolo avtomobilčka in tedaj zaboli! Že moja generacija je imela na izbiro stotine različnih igračk, zdaj pa je stanje popolnoma ušlo nadzoru tudi najbolj prizadevnega od staršev. Televizija naše otroke stalno bombardira z reklamami o najrazličnejših igračah in naši najmlajši so prepričani, da nujno potrebujejo to ali ono novost, in čeprav se starši tako trudimo, da otrokovim potrebam po novi barvani plastiki postavimo neko mejo, nastopijo nonoti, tete, strici, družinski prijatelji in sv. Miklavž, ki ves naš trud in naše strategije dobre vzgoje onesmislijo.
Nekoč seveda ni bilo tako. Otroci niso imeli pravih igračk, igrali so se s kamenčki in zemljo, na svežem zraku. Fantki so brcali žogo, če so bili tako srečni, da so jo sploh imeli, deklice pa so pomagale mami, nekatere so oblačile svojo punčko, druge, ki punčke niso imele, so oblačile svojo bučko! Prav tako: bučko!
Poletje je čas za buče. V marketih jih najdemo vse leto, gospodinje in kmetje pa imajo ravno zdaj vrtove polne teh rastlin. Že od nekdaj so bile buče vir zaslužka za kmete, saj so zelo “hvaležna” rastlina, ki ne potrebuje veliko nege, dobro obrodi in je primerna za najrazličnejše recepte. Kmetice so ob zori že hodile na njive, kjer so nabirale sveže, oranžno-žametne razprte cvetove bučk, jih skrbno polagale v svoje zabojčke in nosile na tržnico z nabranimi bučami vseh velikosti. Buče so bile poleti vsak dan na jedilniku: zvečer so jih pripravljali skuhane z jajcem, srednje in večje buče so očistili, odstranili semena in jih naredili “tjinfane” – pražene v kozici, majhne bučke so pohali ali pekli na žaru, kuhali so “mineštre” iz buč, riž in testenine z bučami. Včasih pa se je zgodilo, da so na kako bučko pozabili. Tiho je rasla in rasla pod svojim listom, ko pa jo je kmetica našla, je bila buča že tako velika, da je ne bi na trgu nihče kupil. Tako se je doma gospa odločila, da je ne bo žrtvovala v kozici, pač pa, da bo razveselila svojo hčerkico. Na debelejšem delu rastline je z nožem skrbno izrezljala nežen obrazek: oči, nosek in usta, celo lasje so krasili bučino glavico. Gospa je bučko povila v čipkast prtiček kot štručko in tako je hvaležna deklica lahko vsaj teden dni pestovala svojo punčko in upala, da bo mama pozabila še kako bučo na vrtu.
Tudi na našem vrtu je trenutno polno bučk. Moja hčerkica pa ima na voljo številne plastične, plavolase in temnolase dojenčke, zato buče raje skuhamo in jih imamo skoraj vsak dan na jedilniku. Pred dnevi sem poskusila zelo star recept, ki sta ga večkrat pripravljali nona Mirica in teta Ana in ima danes že številne različice.
BUČNE POLPETE
Sestavine za 20 polpet:
1 kg bučk, 2 kuhana in pretlačena krompirja, 1 jajce, 20 g naribanega parmezana, pol pesti peteršilja, muškatni orešček, sol, poper, krušne drobtine po potrebi.
Priprava:
Bučke naribamo in posolimo. Pustimo jih počivati, nato jih odcedimo in postavimo v skledo. Dodamo jim poper, muškatni orešček, jajce, drobno sesekljan peteršilj, parmezan in drobtine, da masa ne bo premokra. Iz zmesi oblikujemo ploščate polpete, ki jih nato povaljamo v krušnih drobtinah in ocvremo v olju. Če imamo raje “dietetično” verzijo polpet, jih lahko popečemo v teflonski ponvi, ki jo najprej rahlo premažemo z oljem. Polpete pečemo na zmernem ognju in jih previdno obračamo. Po želji lahko polpete pečemo v pečici od 20 do 30 minut na 200 stopinj, da lepo porumenijo. Izredno dobre so tudi mrzle. Torej samo še: “Bog žegnaj”!
Drage bralke in bralci Novega glasa, če vam je kak recept posebno pri srcu in bi ga radi delili z drugimi ljubitelji okusne domače kuhinje, mi ga lahko zaupate in pošljete na www. noviglas. eu.

Piše Katja Ferletič / BUČNE POLPETE

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme