SSO ugodno ocenjuje obisk ministrice Ljudmile Novak med Benečani

Pokrajinski predsednik SSO za Videmsko Giorgio Banchig in član odbora Riccardo Ruttar sta do potankosti seznanila Izvršni odbor SSO s potekom obiska v ponedeljek 17. in torek 18. septembra letos.
SSO se zahvaljuje ministrici, da je v program svojega obiska vključila tudi pokrajinski sedež krovne organizacije. Ob tem je ministrica Novak Čedadu obiskala še dvojezično šolo in kulturno središče v Špetru ter se v pogovorih s predstavniki slovenskih organizacij, z domačimi duhovniki in župani v vseh odtenkih seznanila s celotno problematiko beneških Slovencev ter nasploh Slovencev v videmski pokrajini. Z velikim zadoščenjem so člani Izvršnega odbora s tem v zvezi vzeli na znanje zahvalne besede, ki jih je ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu Ljudmila Novak poslala pokrajinskima predsednikoma obeh krovnih organizacij (SSO in SKGZ).
SSO še posebno ceni besede zahvale, ki jih je funkcionar na Uradu Rudi Merljak, v imenu ministrice takole podal: »V svojem imenu in v imenu ministrice se vama – kakor tudi vsem ostalim, ki so sodelovali pri njegovi realizaciji – želim še najiskreneje zahvaliti za izjemno kvalitetno pripravljen ter brezhibno izpeljan obisk, namenjen slovenskim rojakom, organizacijam in krajem Nadiških oziroma Terskih dolin prelepe Beneške Slovenije. V vaših krajih smo preživeli dva čudovita, zanimiva in prepričan sem, da tudi izredno koristna dneva. Novi stiki, nova doživetja, nova odkritja in nova spoznanja, ki smo jih prinesli iz Slovenske Benečije, bodo vsekakor še utrdili našo odločenost, da za vas, Beneške Slovence, storimo vse, kar je v naši moči.«
SSO verjame, da lahko s takimi stiki na slovenskem narodnem in kulturnem prostoru pride do poglobljenega spoznanja življenjskih razmer, v katerih živijo in delujejo Slovenci in slovenske organizacije v Benečiji, Reziji in Kanalski dolini. To pa je podlaga za nadaljni vsestranski razvoj, ki ga lahko to področje uresniči s tesnim sodelovanjem na čezmejnem področju in v skupnem izkoriščanjem evropskih sredstev.
 

Na svoji zadnji seji je Izvršni odbor Sveta slovenskih organizacij s posebno pozornostjo ocenil dvodnevni obisk ministrice za Slovence v zamejstvu in po svetu Ljudmile Novak.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme