Srečanje o sodobnem svetu z nadškofom Galantinom

Piše: JUP Fotografije: JMP

Gradež Bazilika sv. Evfemije

V baziliki sv. Evfemije v Gradežu je bilo v petek, 23. junija 2023, Srečanje o sodobnem svetu, kot so organizatorji dali naslov večeru, ki je posvečen katoliškemu dnevniku Avvenire. Italijanski katoliški dnevnik Avvenire zadnja leta vztrajno išče pot do bralcev in zato prireja vsepovsod po Italiji srečanja, na katerih se predstavi uredništvo, nanje pa povabijo tudi kakega pomembnega cerkvenega dostojanstvenika. Tako je bilo tudi v Gradežu, kamor je prišla dobro zastopana delegacija uprave in uredništva dnevnika, letos že drugič. Nadškof msgr. Nunzio Galantino, odgovorni urednik dnevnika Avvenire Marco Girardo, ki je po rodu iz Vermeljana, ter predsednik FISC in urednik tednika Voce Isontina Mauro Ungaro so sooblikovali večer, ki je bil posvečen predvsem današnji, hitro spreminjajoči se družbi, trajnostnemu razvoju, papeževi poslanici Lautado Si’ in seveda vlogi kristjana in Cerkve v družbi. Večera se je udeležil tudi goriški nadškof msgr. Carlo Roberto Maria Redaelli. Lepo obiskan večer je bil v baziliki zaradi bližajoče se nevihte.

Msgr. Nunzio Galantino je tesen sodelavec papeža Frančiška. Duhovito je povedal, kako ga je sveti oče presenetil, ko ga je poklical v Vatikan in ga postavil na čelo urada, ki upravlja vatikansko premoženje. Povedal je, da je svetemu očetu dejal, da se ni nikdar ukvarjal z gospodarskimi zadevami, a je papež Frančišek ostal neomajen, saj si prizadeva za preglednost in je, kot je znano, proti vsakemu zapravljanju in izkazovanju bogastva. Msgr. Galantino je dejal, da se je v Vatikanu naredilo veliko v smeri jasne in dostojne komunikacije, da bo pa treba še bolj skrbeti za preglednost in jasnost. Zanikal pa je, da se v Vatikanu ni delalo obračunov, le javnosti jih niso posredovali, a današnji čas zahteva drugačno obnašanje. Sicer pa se je večer vrtel okrog trajnostnega razvoja, odnosa sodobnika do narave, podnebja in seveda problematike v družbi in Cerkvi. Msgr. Galantino je povedal, da je tudi v Cerkvi premalo zavedanja, kako naša dejanja vplivajo na naravo, podnebje, svet okrog nas. Prav zato je izpostavil papeževo poslanico Laudato Si’, v kateri se sveti oče zavzema za pošten odnos do narave, okolja, do sočloveka, za trajnostni razvoj, ki mora biti solidaren z najšibkejšimi.

Drugi večer dnevnika Avvenire v Gradežu pa je bil v torek, 27. junija, posvečen srečanju mladih z znanim dopisnikom tega dnevnika Nellom Scavom, ki redno poroča iz najbolj nevarnih svetovnih prizorišč, zadnje čase predvsem iz Ukrajine, kjer sledi vojni.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Najbolj brano

Prireditve

Vreme